Seime – bandymas inicijuoti valstybinio komercinio banko steigimą

Valdančiajai koalicijai priklausantys parlamentarai siekia inicijuoti valstybinio komercinio banko steigimo procesą. 12 parlamentarų siūlo Seimui įpareigoti Vyriausybę iki birželio pabaigos atlikti tokios idėjos poveikio išplėstinį vertinimą ir pateikti verdiktą, ar tikslinga steigti tokį banką.

Jeigu išvada būtų teigiama, Vyriausybė iki spalio turėtų parengti ir pateikti Seimui įstatymų pataisas dėl tokio banko steigimo.

Nutarimo dėl Valstybinio komercinio banko steigimo projektą  Seime registravo „valstiečiai“ Valerijus Simulikas, Dainius Kepenis, Laimutė Matkevičienė, Viktoras Rinkevičius, Kęstutis Smirnovas, Jonas Jarutis, Audrys Šimas, Andriejus Stančikas, Aušra Papirtienė, Zenonas Streikus, Arvydas Nekrošius ir Rima Baškienė ir socialdarbietis Artūras Skardžius.

Valstybinio komercinio banko šalininkai sako, kad jis reikalingas dėl šalies finansų sistemos būklės, nes Lietuvai reikia susirūpinti konkurencine aplinka bankų sektoriuje, padidinti finansinių paslaugų prieinamumą regionuose.

Nutarimo projekte rašoma, kad šis bankas galėtų pigiau ir kryptingiau kredituoti smulkų ir vidutinį verslą,  perskolinti su minimaliomis palūkanomis tarptautinėse rinkose paskolintas lėšas verslui gaivinti, didėjant finansinio nestabilumo grėsmei, galėtų saugoti valstybinio sektoriaus įmonių ir įstaigų lėšas, taip pat taptų realia alternatyva fizinių asmenų indėliams saugoti.

Prezidentas Gitanas Nausėda žiniasklaidai neseniai pareiškė, kad valstybinis komercinis bankas Lietuvoje įmanomas, tačiau sprendimas dėl jo, anot šalies vadovo, galėtų būti tik po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

Nagrinėti galimybę sukurti komercinį valstybinį banką Vyriausybei yra pasiūlęs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, pernai atlikęs 2009 metų finansų krizės aplinkybių tyrimą.

Praėjusį lapkritį Lietuvos banko  valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad norint, jog toks bankas konkuruotų su didžiaisiais rinkos žaidėjais, reikėtų apie 1 mlrd. eurų.

Kritikai teigia, kad valstybinio banko steigimas būtų per brangus, o jo veiklai galėtų trukdyti nederamas politikų kišimasis.

BNS užsakymu bendrovės „Vilmorus“ pernai gruodį atliktoje apklausoje didesnė dalis šalies gyventojų sakė pritariantys, kad būtų steigiamas valstybinis komercinis bankas. Už tai pasisakė 47,9 proc. respondentų, 20,9 proc. buvo prieš, 31,3 proc. neturėjo nuomonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LITAS

LITAS portretas
Pritariu

#

# portretas
Jei bus toks pat kaip skandinavijos bankų kartelis, tai taip sakant tik dar viena siurbelė prie lovio prisisiurbs. Būtų tikrai sveikintina jei tas bankas sudarytu realia, o ne isivaizduojama atsvara ir konkurencija skandinavams nes tie jau visai kraštų nemato....

Karuna

Karuna portretas
Na nors kazkas pozityvaus... Duok Dieve kad isteigtu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių