Seime pradedama svarstyti griežtesnė elektroninių cigarečių prekybos tvarka

Seime kelią skinasi pataisos, leisiančios blokuoti elektroninių cigarečių prekybą internetu, kai pardavėjai įsikūrę užsienyje. Parlamentarai užsimena apie visišką šių rūkalų draudimą, jeigu pardavėjai toliau pažeidinės įstatymus.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti konservatoriaus Vytauto Kernagio parengtas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama dar labiau sugriežtinti virtualią prekybą elektroninėmis cigaretėmis.

Už balsavo 92 Seimo nariai, prieš buvo du, o 15 susilaikė. Toliau pataisas, gavęs Sveikatos reikalų komiteto išvadą, Seimas svarstys gruodžio 6-ąją.

V. Kernagis įsitikinęs, kad reikia daugiau ribojimų, nes tokie prekybininkai visais įmanomais būdais bando ribojimus apeiti.

„Jeigu jūs nueitumėte į ecodumas.lt, ta svetainė yra užblokuota, nes ji yra Lietuvoje. Bet jeigu jūs nueitumėte į ecodumas.com, tai parduotuvė yra absoliučiai lietuviška, neužblokuota. Kontaktiniai telefonai yra lietuviški. Tai yra akivaizdžiai į Lietuvos rinką nukreipta elektroninė parduotuvė“, – tvirtino parlamentaras.  

Seimas nuo šių metų liepos yra uždraudęs įvairių skonių elektronines cigaretes.

„Tačiau verslas, kuris prekiauja elektroninėmis cigaretėmis, visomis išgalėmis bando apeiti, pardavinėti cigaretes nepilnamečiams, pardavinėti su skoniais. Tai rodo tik vieną dalyką, kad tas verslas nėra socialiai atsakingas, kokiu dedasi“, – Seime kalbėjo V. Kernagis.

Prekyba elektroninėmis cigaretėmis nepilnamečiams ir internetu Lietuvoje irgi yra draudžiama, tačiau, V. Kernagio teigimu, nepilnamečiai šiuos rūkalus internetu gali pirkti nevaržomai.

A. Veryga sako, kad toks „verslo įžūlumas“ privers politikus iš viso uždrausti prekybą elektroninėmis cigaretėmis.

„Jeigu yra iki tokio lygio nesiskaitoma, gal tai yra ženklas, kad Lietuva, kaip kai kurios kitos valstybės, apskritai tokius produktus turėtų uždrausti pardavinėti Lietuvos rinkoje ir pasibaigtų tas cirkas“, – tvirtino A. Veryga. 

V. Kernagis pabrėžė, kad bendraujant su sektoriaus atstovais nebuvo galima „įžvelgti kokį nors adekvatumą ar norą laikytis įstatymų“.

Tuo metu konservatorius Edmundas Pupinis svarsto, kad reikėtų didinti verslo atsakomybę už pažeidimus, didinti baudas.

Tačiau Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė įsitikinusi, kad verslas apeina tik Seimo priimtus „kvailus“ įstatymus.

„Šiandien beatodairiškais draudimais bandoma kovoti su naujomis technologijomis ir alternatyvomis įprastiniam rūkymui. (...) Dabar mes bandome riboti, riboti, riboti ir, jeigu apribojame normalią prekybą, nebeužtikriname net saugios nuotolinės prekybos. Tai reiškia, kad galiausiai bus siunčiamasi iš Kinijos, iš trečiųjų šalių, kur apskritai neaišku, kokie produktai, kas juos tikrina, kas reguliuoja ir kas ten per banderolės ant jų užklijuotos“, – svarstė M. Danielė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mano \\\\\.../////

Mano  \\\\\...///// portretas
katė gamina natūralius cigatus,galiu ir internetu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių