Seime siūlymai uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose

Siūloma uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose, taip pat įstatymu įtvirtinti verslinės žvejybos draudimą vidaus vandenyse.

Socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas registravo tai numatančias Žuvininkystės įstatymo pataisas.

Pasak L. Jonausko, iki šiol verslinės žvejybos draudimas buvo įtvirtintas ne įstatymuose, o ministro įsakyme.

„Žinant, kaip lengvai besikeičiantys ministrai gali keisti savo įsakymus, siūlau Žuvininkystės įstatyme įtvirtinti verslinės žvejybos draudimą vidaus vandenyse. Tarp jų – ir Kuršių mariose. Jos ypatingai kenčia dėl verslinės žvejybos. Kuršių mariose žuvies ištekliai greitu metu pasieks kritinę ribą“, – sako L. Jonauskas.

Parlamentaro teigimu, apie prastą žuvų išteklių būklę tyrimo rezultatus yra pateikęs ir Gamtos tyrimų centras.

L. Jonauskas primena, kad uždraudus verslinę žvejybą Kauno mariose, žuvų kiekis per penkerius metus padaugėjo beveik keturis kartus. Tokio efekto L. Jonauskas tikisi ir uždraudus verslinę žvejybą Kuršių mariose, taip pat valstybiniuose vidaus vandenų telkiniuose uždraudus vis dar vykstančią specializuotąją seliavų, upinių nėgių, migruojančių ungurių žvejybą ir žvejybą žuvų gaudyklėmis.

Pasak socialdemokrato, verslinės žvejybos draudimas vidaus vandenyse turės teigiamą poveikį žuvų ištekliams, taip pat rekreacijai.

„Nors versline žvejyba užsiimančios įmonės turės persiorientuoti ir imtis tvaresnio verslo, turizmo, apgyvendinimo sektorius, kuris aptarnautų žvejus mėgėjus, galėtų sulaukti didelio teigiamo efekto, atsirastų daugiau galimybių jo plėtrai. Tikėtina, kad atsikūrus žuvų ištekliams, populiarės mėgėjiška žvejyba, kuri yra daug tvaresnė ir valstybės biudžetą papildo didesnėmis pajamomis nei jos gaunamos iš verslinės žvejybos“, – teigia L. Jonauskas.

Seimo narys pažymi, kad žvejai mėgėjai kiekvienais metais, pirkdami žvejo bilietus, valstybei sumoka apie 1,7 mln. eurų. Tuo tarpu žvejų verslininkų pelnas per metus, jo duomenimis, siekia 120 000 eurų, Kuršių mariose žvejojančių verslininkų valstybei sumokėta suma per metus siekia 221 000 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mastantis zvejys

mastantis zvejys portretas
pries 30 m, mariuose sugauti juros pleksne buvo didelis deficitas o,dabar nera problemos ,ta va ka padare uosto gylinimas surus vanduo = siaures vakaru vejas ,beribei pristatyta tinklu tai kur ,zuvelei sleptis,juuk mes patys varome ja lauk

Na

Na portretas
Praeitą kadenciją ne taip buvo susėdę, suseskit kitaip. Nors Širinskienes&Co Chebra, sėdi zadom na vpieriod, kaip visada. Ir buria, buria. Kur Prezidento kumštis į stalą kad jau "GANA !"

ALGIS

ALGIS portretas
Tai padarysit paslaugą kaimynams , neliks jiems konkurentų , o ir laimikiai bus didesni , žuvys sienų neskanuoja .
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių