Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komitetas – prieš PVM knygoms mažinimą

2014-04-28 10:38
BNS inf.
A. Aleksandravičiaus nuotr.

Seimas artimiausiu metu tikriausiai nebesvarstys parlamentaro Vytauto Matulevičiaus siūlymo dar labiau sumažinti pridėtinės vertės mokestį ( PVM) knygoms.

Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas praėjusią savaitę priėmė sprendimą siūlyti Seimui grąžinti pataisas iniciatoriams tobulinti.Šis komitetas - jau antras, kuris per pastarąjį pusmetį šių pataisų siūlo nesvarstyti.

Praėjusių metų lapkritį parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas siūlė pakeitimus atmesti, bet tam parlamentarai nepritarė ir juos perdavė iš naujo apsvarstyti Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui.

V.Matulevičius siūlo 4 procentiniais punktais iki 5 proc. sumažinti PVM knygoms, neperiodiniams informaciniams leidiniams, taip pat 5 proc. apmokestinti jų skaitmenines versijas. Be to, jis siūlė 9 proc. tarifu apmokestinti knygų ir leidinių gamybai naudojamą popierių bei spausdinimą.

V.Matulevičius mano, kad dėl mažesnių mokesčių atpigtų knygos, o sumažėjusios skaitmeninių knygų kainos spręstų piratavimo problemas.

Finansų ministerija ir Vyriausybė yra nepritarusios tokioms pataisoms, nes dėl to valstybė netektų apie 3,5 mln. litų pajamų. Finansų ministerija taip pat pažymi, kad sumažinti PVM neleidžia Europos Sąjungos Tarybos direktyva.

PVM lengvatos dabar taikomos šilumai (9 proc. - iki 2014 metų pabaigos), kompensuojamiems vaistams (5 proc. neribotą laiką) ir keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (po 9 proc.).

Įprastas PVM  tarifas yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų