Seime stringa pataisos dėl baudų už e.cigarečių pardavimą nepilnamečiams

Seime stringa pataisos, kuriomis siūloma didinti baudas verslui už tabako gaminių, įskaitant elektronines cigaretes, pardavimą nepilnamečiams ir taip dar labiau riboti jų prieinamumą žmonėms iki 18-os metų.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritrūkus laiko svarstymams padarė pertrauką svarstant prezidento Gitano Nausėdos inicijuojamas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo bei Administracinių nusižengimų kodekso pataisas. 

„Sankcijos turi būti atgrasančios“, – komitete teigė prezidentūros patarėjas Darius Urbonas. – „Jeigu (...) geriau sumokėti baudą, tai požiūris toks ir yra.“

Konservatorius Linas Slušnys kėlė e. cigarečių perpardavimo nepilnamečiams problemą: „Nuperka (suaugusieji – BNS) elektronines cigaretes ir garinimo įtaisus legaliai ir perparduoda, perduoda“. 

„Ką darysime, kai nelegaliai pradės prekiauti privatūs asmenys, kaip su sankcijomis bus? Tėvai, kurie turi mažesnes pajamas, neretai turi ir menkesnį suvokimą apie galimas perspektyvines grėsmes“, – pridūrė jis.

 Siūlomos baudos siektų 4–6 tūkst. eurų. Dabar jos neviršija 3 tūkst. eurų.

 

D. Urbono teigimu, pasitaiko atvejų, kai e. cigarečių kaip alternatyvą įprastoms vaikams nuperka patys tėvai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė Gražina Belian informavo, kad, pavyzdžiui, vienas e. cigarečių pardavėjas yra padaręs 20, kitas – 25 pažeidimus, įskaitant ir rūkalų pardavimą nepilnamečiams.  

G. Nausėda siūlo griežtinti verslo atsakomybę už e. cigarečių, o kai kuriais atvejais – ir visų tabako gaminių prekybos pažeidimus bei nustatyti du ir daugiau kartų didesnes baudas.

Už e. cigarečių sudėties, kokybės ir ženklinimo pažeidimus įmones siūloma bausti nuo 1,5 tūkst. iki 3 tūkst. eurų, o už pakartotiną pažeidimą – 4–8 tūkst. eurų baudomis.

Pataisomis siekiama diferencijuoti įmonių ir fizinių asmenų atsakomybę, ypač kai jos parduodamos nepilnamečiams. Siūlomos baudos siektų 4–6 tūkst. eurų. Dabar jos neviršija 3 tūkst. eurų.

Už pakartotinį pažeidimą baudos augtų iki 6-10 tūkst. eurų, taip pat būtų panaikinamos visų įmonės licencijų verstis mažmenine prekyba galiojimas, o vėliau ji jų negalėtų gauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių