Seimo komitetas vertins, ką Lietuva dar galėtų nuveikti dėl Astravo AE

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) turėtų pasiūlyti Seimui, kokių žingsnių parlamentui dar reikėtų imtis dėl Astravo atominės elektrinės (AE).

Tai pranešė parlamento vadovas Viktoras Pranckietis po susitikimo su parlamentinių frakcijų atstovais.

„Klausimas labai aktualus, Lietuvos saugumas mums labai svarbus, ką mes turime strategiškai veikti toliau, kaip turime reaguoti. Susitarėme, kad Užsienio reikalų komitetas inicijuos savo darbotvarkėje šito pasiūlymo svarstymą ir patars Seimui, ką mes toliau galėtume daryti, kokius dokumentus inicijuoti, kad užtikrintume Lietuvos saugumą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovas partijų atstovus sukvietė gavęs opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kreipimąsi „Dėl atsakomybės už Astravo atominės elektrinės legitimizavimą“.

Jame raginama „nenuleisti rankų ir principingai laikytis strateginės ir ilgalaikės nekintančios nuostatos, kad tokia esminius branduolinės saugos principus pažeidžianti jėgainė šalia Lietuvos negali ir neturi būti eksploatuojama“.

Siūloma dėti realias pastangas tarptautinei Astravo projekto izoliacijai, elektros importo iš šios jėgainės į ES šalis draudimo tarptautinei paramai užtikrinti, nutraukti „Litgrid“ įgyvendinamą Šiaurės Rytų Lietuvos elektros energetikos sistemos pertvarkos plano vykdymą, ta dalimi, kad  liktų galimybė ilgam laikui išlikti BRELL srautams bei elektros energijai iš Baltarusijos patekti į Latviją apeinant Lietuvos energetikos sistemą.

Tarp konservatorių siūlomų veiksmų – ir apsvarstyti galimybę pasitraukti iš 1963 metų Vienos konvencijos dėl atsakomybės už branduolinę žalą, stabdyti bet kokias iniciatyvas, skatinančias bendradarbiavimą su Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimu.

Pasitarime dalyvavęs konservatorius Dainius Kreivys pabrėžė, kad būtina į aukštesnį lygį pakelti klausimą dėl elektros energijos iš nesaugios AE patekimo į Lietuvos ir kitų ES šalių rinką.

„Manome, kad pozicija dėl nepirkimo turi pakilti į gerokai aukštesnį lygį, į visos ES lygį“, – teigė jis.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas tvirtino, kad konservatorių siūlymus reikia kruopščiai išnagrinėti.

„Mano manymu, ne tokiam formate turi būti priimami tokie rimti sprendimai. Jie turi būti jie labai išsamiai, detaliai išdiskutuoti. Čia pagal tautos išmintį – devynis kartus matuok, dešimtą kartą rėžk“, – teigė J. Sabatauskas.

Valdančiųjų „socialdarbiečių“ atstovas Artūras Skardžius konservatorių elgesį vadino rinkimų šou.

„Matau rinkimų kampanijos fragmentų, nes ponas D. Kreivys pareiškė, kad susiklosčius rinkiminei situacijai po 2020 metų rinkimų jie įgyvendins šį komunikatą, kurį pasiūlė, pilna apimtimi, net ir išstojant iš Vienos konvencijos. Matyti, kad tai yra rinkimų šou“, – teigė A. Skardžius.

„Manau, kad Seimas neturėtų kliudyti Vyriausybei ir prezidentui įgyvendinti užsienio politikos“, – sakė jis.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Baltarusija Astravo atominę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato nesilaikydama saugumo reikalavimų.

Tačiau Briuselis ir kaimyninė Latvija atmetė Lietuvos vyriausybės raginimus įvesti energijos iš šios jėgainės blokadą.

Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) pirmadienį sakė, kad dėl Astravo atominės elektrinės Lietuva turi kalbėtis su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA) ir Baltarusija, o JAV į tiesiogines derybas šiuo klausimu nesikiš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viskas aisku

Viskas aisku portretas
Reikia bulbasijai paskelbti kara ir pasiduoti, tada batka ivestu tvarka ir visus vagis sukistu i kalejima.

...

... portretas
'Konservai' prisiminė Leniną ir komunizmo išsigando: "Kam ta šalies elektrifikacija, tai juk GRĖSMĖ, pakaks 'runkeliams' balanų",

KW

KW portretas
Pirkti brangia elektra is konseru draugu kad versliukas klestetu.Ir ubagam paskutines kelnias numauti daugai gi svarbiau negu paprastas zmogelis.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių