Seimui pateiktas siūlymas ilginti skundų padavimo terminą

Ketvirtadienį Seime pateiktas siūlymas prailginti skundų padavimo terminą dėl teritorijų planavimo ir statybų procesų kontrolės sprendimų nuo 6 mėnesių iki 1 metų. Projekto iniciatorius, parlamentas Mindaugas Skritulskas tikisi, kad įstatymo pataisos užtikrins didesnę procesų kontrolę.

Už šį Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros įstatymo projektą po pateikimo balsavo 63, susilaikė – 8, prieš balsavo 54 parlamentarai. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti lapkričio 7 d.

Įstatymo projekte nurodoma, kad šiuo metu galiojantys 6 mėnesių skundo padavimo terminai yra neproporcingai trumpi. Pasak projekto rengėjo, šiuo metu Palangoje ir Lietuvos didmiesčiuose teritorijų planavimo, statybos, žemėtvarkos procesai vyksta labai sparčiai.

„Šiuo metu terminas tik 6 mėnesiai, siūloma nustatyti 12 mėn laikotarpį. Į mane kreipėsi ne viena savivaldybė su tokiu prašymu, kad tai yra per trumpas terminas, kuris galioja dabar, nes kartais paaiškėja faktai vėliau apie nelegalius statymus, tarkime, po 7 mėnesių, ir kada kreipiamasi į statybų priežiūrą vykdančią instituciją, ji motyvuoja tuo, kad negali net pradėti nagrinėti faktų apie nelegalią statybą, kadangi yra pasibaigęs 6 mėnesių terminas“, – pristatydamas projektą teigė M. Skritulskas.

Aiškinamajame rašte teigiama, jog vien 2023 m. Palangos miesto savivaldybės administracijoje buvo patvirtinta 19 detaliųjų planų, 8 žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektai, teritorijų planavimo dokumentų registre įregistruoti ir pakoreguoti 72 teritorijų planavimo dokumentai.

Atsižvelgiant į tai, siūloma keisti skundų padavimo terminus dėl patvirtinto teritorijų planavimo dokumento teisėtumo, dėl nevykdant teritorijų planavimo proceso priimtų sprendimų ir dėl statybų procese priimtų sprendimų iki 1 metų laikotarpio, kuris buvo nurodytas originalioje įstatymo projekto redakcijoje, galiojusioje nuo 2014 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių