Seimui – raginimas imtis veiksmų dėl atliekų tvarkymo sistemos griūties

Svarbiausios šalies verslininkų organizacijos kreipėsi į Seimo pirmininką, Seimo Ekonomikos bei Aplinkos apsaugos komitetus ir visas frakcijas su prašymu inicijuoti parlamentinę atliekų tvarkymo sistemos kontrolę.

Bendrame asociacijos „Investors' Forum“, Lietuvos darbdavių konfederacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų ir Lietuvos verslo konfederacijos laiške teigiama, kad Aplinkos ministerija jau ištisus metus nesiima iš esmės spręsti situacijos dėl vadinamosios „Metrail“ istorijos.

Ši, jau bankrutavusi atliekų perdirbėja, ne vienus metus galimai klastojo dokumentus. „Metrail“ veiklą prižiūrėti ir kontroliuoti turėjusios valstybinės aplinkos apsaugos institucijos apskaičiavo žalą gamtai.

Tačiau jos ėmė reikalauti ne iš pažeidėjo, o iš savo įsipareigojimus įvykdžiusių bei už pakuočių atliekų tvarkymą jau sumokėjusių įmonių. Tokių bendrovių yra daugiau nei 1800. Dabar jų reikalaujama sumokėti 30,4 mln. eurų.

Organizacijų teigimu, Aplinkos ministerijos neveiklumas išprovokavo sisteminę viso sektoriaus krizę, kuri ne tik gali lemti daugybės įmonių bankrotus, bet ir prisidėti prie prekių brangimo šalyje. Griūties akivaizdoje atsidūrė ir visa pakuočių tvarkymo sistema.

Kreipimesi rašoma, kad sena problema tik gilėja, jos sprendimo paieškos tęsiasi jau metus, ir sprendimo vis dar nėra. Institucijų abejingumas ant kortos stato ne tik atskirų įmonių gyvavimą, nes ne visos pajėgs susimokėti nustatytas sumas, bet ir šalies gyventojų interesus, nes iš niekur atsiradusios milijoninės baudos paveiks prekių kainas parduotuvėse.

Dar daugiau - pavojus kyla visai pakuočių sistemai. Ji tiesiog gali sugriūti. O sistemos darbo nėra kam perimti, t. y. valstybė tam nėra pasirengusi. Situacija ne tik grėsminga, bet ir turi abejotiną teisinį pagrindą.

30,4 mln. eurų mokesčių pareikalauta po to, kai buvo panaikintas pakuočių sutvarkymą liudijančių dokumentų galiojimas. Tačiau įstatymai aplinkos ministrui nesuteikia kompetencijos ir įgaliojimų naikinti tokius patvirtinimus. Tą galima padaryti tik Seimo priimtu įstatymu, kuris iki šiol nėra priimtas.

Nors „Metrail“ veiklą kontroliuoti ir prižiūrėti turėjo valstybės institucijos, tačiau atsakomybė permetama įmonėms, kurios neturėjo jokių teisinių galimybių tikrinti atliekų tvarkytojo veiklą.

ELTA primena, kad sausį nustatyta, jog įmonė „Metrail“ netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastikinių pakuočių.

Už šį kiekį neteisėtai išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1800 verslo įmonių.

Gavę šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Skaičiuojama, kad dėl to įmonės galėjo nesumokėti apie 30 mln. eurų taršos mokesčio. Juos sumokėti turinčios beveik 2000 įmonių abejoja, ar tai padariusios išgyventų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių