Pereiti į pagrindinį turinį

Sėkmingai veikiančiose įmonėse du žmonės to paties darbo neatlieka

2012-11-21 17:00
Sėkmingai veikiančiose įmonėse du žmonės to paties darbo neatlieka
Sėkmingai veikiančiose įmonėse du žmonės to paties darbo neatlieka / Shutterstock nuotr.

Produktyviausiai Baltijos šalyse pernai dirbo latviai, nedaug nuo jų atsiliko lietuviai, o estai vilkosi uodegoje. Tai paaiškėjo tarptautinei personalo vertinimo metodikų ir tyrimų bendrovei „Profiles International“ antrą kartą šiose trijose šalyse atlikus produktyviausių bendrovių tyrimą.

Suskirstė į kategorijas

Įmonė tyrė beveik 1200 pagal apyvartą didžiausių įmonių, veikiančių Baltijos šalyse, kuriose kartu sudėjus dirba per pusę milijono žmonių. Bendrovės buvo suskirstytos į 22 verslo kategorijas, o jų produktyvumas nustatytas apskaičiavus, kiek pajamų tenka vienam darbuotojui.

Tyrime dalyvavo tiek vietos, tiek užsienio kapitalo įmonės, iš kurių kiekvienoje darbuojasi mažiausiai po 25 žmones.

Lietuvos bendrovės įvardytos kaip produktyviausios 9-iose iš 22 verslo kategorijų. Latviai pirmauja dešimtyje kategorijų, o estai – trijose.

Aukštu produktyvumu Lietuvoje ypač išsiskyrė chemijos pramonės bendrovė „Orion Global Pet“, degalinių tinklas „Neste Lietuva“, telekomunikacijų bendrovė „Tele2“, metalo gaminių atliekų perdirbimo įmonė„Kuusakoski“.

Latvijoje sėkmingiausiai veikė mažmeninės prekybos, medienos pramonės ir transporto bendrovės. Estijai geriausiai sekėsi gamybos bei finansinių paslaugų sferose ir parduodant automobilius. Tiesa, prieš dvejus metus atliktas toks pat tyrimas parodė, kad tuomet produktyviausiai automobiliais prekiavo latviai. Prekiautojai automobiliais „Porsche“ iš Latvijos buvo nurungę visus toje pačioje srityje dirbančius konkurentus.

„Tačiau dabar situacija kitokia, prabangos prekės nebėra aktualu“, – sakė tyrimą atlikusios bendrovės „Profiles International“ vadovė Baltijos šalims Airida Zavadskė.

Bankai – nebe lyderiai

Vertinant produktyvumą tendencijos pasikeitė ir tarp finansinių paslaugų teikėjų. Pasak A.Zavadskės, prieš porą metų greitųjų kreditų bendrovės dirbo gana sėkmingai, tačiau tarp lyderiaujančių įmonių jų pavadinimų nebuvo.

Dabar viena jų – Latvijoje veikianti įmonė „4 finance“ – tarp produktyviausių Baltijos šalyse finansines paslaugas teikiančių bendrovių užima antrą vietą. „Tradicinė bankininkystė nebėra tarp lyderių“, – sakė A.Zavadskė.

Nors Baltijos šalyse veikiančių maisto pramonės įmonių produktyvumas panašus, pirmąsias dvi vietas užėmė Lietuvos bendrovės. Tyrimą atlikusius specialistus labiausiai nustebino pirmoje sąrašo vietoje atsidūrusi Lietuvos įmonė „MGL Baltija“.

„Turbūt net ne visiems šis pavadinimas girdėtas. Ši įmonė veikia Biržų rajone, gamina pieno miltelius ir visą produkciją eksportuoja“, – komentavo A.Zavadskė.

Ir valstybinės įmonės gali konkuruoti

Lietuvoje veikia ir daugybė krovinių gabenimo įmonių, tačiau transporto ir logistikos srityje Baltijos šalyse pirmauja estai, nuo jų šiek tiek atsilieka latviai. A.Zavadskės nuomone, taip yra todėl, kad lietuviai krovinius veža automobiliais, o tai šiais laikais nebeapsimoka.

„Latviai pervežimus vykdo geležinkeliais, estai – laivais ir geležinkeliais“, – kalbėjo specialistė.

Nekilnojamojo turto plėtros ir administravimo įmonių rezultatai taip pat pateikė staigmenų tyrimo vykdytojams. Trečią vietą pagal produktyvumą šiame sektoriuje užėmė valstybinė įmonė „Riigi Kinnisvara“, kuri administruoja visą valstybinį Estijos nekilnojamąjį turtą.

„Apie tokios įmonės reikalingumą kalbėta ir Lietuvoje, o šis Estijos įmonės pavyzdys įrodo, kad valstybinė įmonė gali veikti taip pat produktyviai kaip ir komercinė“, – sakė A.Zavadskė.

Svarbiausia – atrasti nišą

Tyrimo duomenis analizavęs Naujosios ekonomikos instituto vadovas ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas Ignas Dzemyda pastebėjo, kad net ir skirtingose srityse veikiančių įmonių produktyvumą dažniausiai lemia keli tie patys veiksniai – siaura specializacija ir sugebėjimas atlikti daugiau darbų esant mažesniam skaičiui žmonių.

„Produktyvių įmonių verslo modelis gali būti labai paprastas, tačiau unikalus. Jos dažnai nedaro brangių rinkodaros veiksmų. Įmonė nebūtinai turi būti visiems gerai žinoma, plačiai besireklamuojanti ir turinti daug klientų, kad pasiektų gerų rezultatų. Kartais pakanka siauros specializacijos ir kelių stambių užsakovų, kurie nuperka visą įmonės produkciją. Be to, pagrindiniu veiklos varikliu dažnai tampa eksportas“, – paaiškino I.Dzemyda.

A.Zavadskė pridūrė, kad sėkmingai veikiančias Baltijos šalių įmones sieja ir požiūris į žmogiškuosius išteklius. Produktyviausių bendrovių vadovai daugiausia dėmesio skiria tam, kad pasiektų užsibrėžtą rezultatą, o jų darbuotojai aiškiai žino, ko iš jų norima ir tikimasi.

„Tokių įmonių darbuotojai dažniausiai yra aukštos kvalifikacijos, nes su vienu kvalifikuotu žmogumi gali nuveikti daugiau negu su dviem silpnokais“, – tvirtino A.Zavadskė.

Be to, sėkmingai veikiančiose įmonėse efektyviai paskirstytos visos funkcijos – to paties darbo du darbuotojai neatlieka. Tiesa, pasak A.Zavadskės, Lietuva šioje srityje nuo Baltijos kaimynių dar šiek tiek atsilieka – latviai ir estai darbus pavaldiniams kol kas sugeba paskirstyti efektyviau.

Nors tyrime iš viso buvo analizuoti 1185 įmonių duomenys, o veiklos rodikliai suskirstyti į atitinkamas kategorijas, kai kurios stambios bendrovės į sėkmingiausių sąrašus nepateko. Pavyzdžiui, per Baltijos šalių bendrovių tyrimą nebuvo išskirtos Lietuvoje sėkmingai veikiančios biotechnologijų įmonės, nes jų nėra pakankamai, kad būtų galima skirstyti jas pagal produktyvumą.


Pirmąsias vietas pagal produktyvumą užėmusios Lietuvoje veikiančios įmonės

Sritis Pavadinimas

Chemijos pramonė „Orion Global PET“

Degalinės „Neste Lietuva“

Metalo apdirbimas ir perdirbimas Kuusakoski"

IT ir telekomunikacijos „Tele2“

Maisto pramonė „MGL Baltija“

Pramoniniai produktai „Keluva“

Nekilnojamo turto vystymas „Baltishes Haus“

Tekstilės pramonė „MLI“

Baldų ir kitų medienos gaminių gamyba „Vilniaus baldai“


Pirmąsias vietas pagal produktyvumą užėmusios Latvijoje veikiančios įmonės

Sritis Pavadinimas

Energetika ir energijos ištekliai „Mamas-D“

Didmeninė prekyba „ELKO Grupa“

Didmeninė prekyba maisto produktais „Baltic Trade Networks“

Mažmeninė prekyba „PTA“

Prekyba mediena „Metsa Forest Latvia“

Medienos apdirbimas „Stora Enso Latvija“

Statyba „Skonto Būve“

Projektavimas „Rigas Olimps“

Transportas ir logistika „ALPA Centrums“

Spaustuvės „Mūkusala“


Pirmąsias vietas pagal produktyvumą užėmusios Estijoje veikiančios įmonės

Sritis Pavadinimas

Prekyba automobiliais „Konekesko Eesti“

Finansinės paslaugos „Admiral Markets“

Gamyba „Flir Systems Estonia“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų