Siekiama tikrinti, kad į degalus būtų pilami biodegalai

Vyriausybė trečiadienio posėdyje svarstys Energetikos ministerijos siūlymą įgalioti Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą prižiūrėti ir tikrinti, kad į degalus būtų maišomi Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme (AIEĮ) nustatytus tvarumo kriterijus atitinkantys biodegalai ir skystieji bioproduktai.

Kaip skelbiama Vyriausybės pažymoje, įstatymo lygmeniu įtvirtinus privalomą biodegalų ir skystųjų bioproduktų, įmaišant juos į degalus, pagamintus iš mineralinių degalų, atitiktį tvarumo kriterijams ir atitikties tvarumo kriterijams kontrolės mechanizmą, Lietuvoje nebus galimybės naudoti tvarumo kriterijų neatitinkančių biodegalų.

Anksčiau nebuvo reikalaujama į benziną ir dyzeliną maišyti tvarumo kriterijus atitinkančius biodegalus. Dėl tokios reguliavimo spragos Lietuvoje galėjo būti naudojami tvarumo kriterijų neatitinkantys biodegalai, dėl ko sumažėjo sąžiningai ir etiškai veiklą vykdančių ūkio subjektų konkurencingumas.

Pažymoje teigiama, kad Lietuvoje nebus galimybės naudoti tvarumo kriterijų neatitinkančių biodegalų, dėl ko valstybei taptų lengviau siekti tikslo – atsinaujinančių išteklių energijos dalį, palyginti su transporto sektoriaus galutiniu energijos suvartojimu, visų rūšių transporte padidinti ne mažiau kaip iki 10 procentų, kuris gali būti pasiektas apskaitant tik tvarumo kriterijus atitinkančius biodegalus. Taip pat būtų mažesnė oro tarša, nes biodegalai sumažina CO2 išmetimą.

Siūlomoms nutarimo projekto nuostatoms įgyvendinti reikės papildomų valstybės biudžeto lėšų. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos preliminariais paskaičiavimais, naujai funkcijai vykdyti papildomų lėšų poreikis – 7 tūkst. eurų.


Šiame straipsnyje: degalaibiodegalaitarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

visam pasauly biodegalus gali pilt y auto

visam  pasauly  biodegalus  gali  pilt y  auto portretas
kada nori ir kur nori , zinoma jei tu to nori,--o lietuvoj tai bus daroma priverstinai--prievartos budu...nes kazkoki tai buduliai kolchoznykai vietoj kvieciu ,emesi per daug rapso augint .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių