„Šilelis“ atgimė Turkijoje

Kadaise itin populiarius televizorius "Šilelis" Lietuvoje gaminusi Kauno įmonė "Banga" bankrutavo 1995 m. Tačiau buvę įmonės specialistai nutarė išgelbėti žinomą prekės ženklą. Jie įkūrė bendrovę "Naujasis Šilelis" ir televizorių gamybą iškėlė į užsienį.

"Norint pradėti gamybą Kaune reikėjo turėti labai daug pinigų įrangai įsigyti. Todėl pasirinkome kitą išeitį – gamybą perkėlėme į Turkiją", – prisiminė bendrovės "Naujasis Šilelis" direktorius Sergejus Družininas.

Bendrovių užsakymu "Šilelius" ir dar apie 100 kitų markių, tarp jų – "Sanyo", JVS, "Toshiba", televizorius gamina Turkijos bendrovė "Vestel".
S.Družinino teigimu, kasmet iš viso parduodama maždaug po 50 tūkst. "Šilelių". Lietuvos pirkėjai įsigyja apie 10 tūkst. Didžioji dalis produkcijos keliauja į Rusiją ir Ukrainą.

Naujuose "Šileliuose" montuojami "Panasonic", "Thomson", "Philips", "Samsung" ir kitų žinomų gamintojų kineskopai. Televizoriams suteikiama penkerių metų garantija.
Kauniečiai su partneriais iš užsienio net buvo svarstę galimybę televizorių gamyklą statyti Kaune. Tačiau dėl nepalankių ekonominių sąlygų – per didelių mokesčių ir lengvatų stygiaus – šio sumanymo atsisakė. Vis dėlto Lietuvos įmonė atidarė gamyklą Rusijoje.

"Ten yra didžiulė rinka, nusprendėme statyti gamyklą arčiau pirkėjų", – tikino "Naujojo Šilelio" vadovas.

Aleksandrovo gamykla surinkinėja ir tiekia televizorius visai Rytų rinkai. Į Lietuvą atkeliauja Turkijoje pagaminti "Šileliai".
"Naujasis Šilelis" gamina 37–74 cm įstrižainės kineskopinius, skystųjų kristalų ir plazminius televizorius.

"Kineskopinių televizorių pardavimas mažėja, o skystųjų kristalų – didėja. Tačiau didėja lėčiau, nei mažėja kineskopinių televizorių pardavimas", – apie sunkumus pasakojo S.Družininas.


Skaičiai ir faktai

Pirmieji nespalvoti televizoriai "Šilelis" Kauno radijo gamykloje (dabartinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios patalpose) pradėti gaminti 1973 m.
Nuo 1978 m. televizoriai "Šilelis" tapo spalvoti. Nuo pat gamybos pradžios Lietuvoje jie papildė deficitinių prekių sąrašą. Televizoriai buvo graibstomi ir Sovietų Sąjungos, ir kitose komunistinio režimo šalyse.

1986 m. Kauno radijo gamykloje buvo pagaminta 178 tūkst. televizorių "Šilelis".
1986 m. Šiaulių televizorių gamykloje buvo pagaminta 454 tūkst. televizorių "Tauras"."Šilelis" atgimė Turkijoje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skeith

Skeith portretas
Geri televizoriai yra. Iki šiol turiu senuką mažą Šilelį. Dirba puikiai,

69

69 portretas
KAIP BUSIU TURKIJOJ BUTINAI NUSIPIRKSIU NES IKI MUSU GAL NEDAVAZIUOS JIE

MĖJUS

MĖJUS portretas
kad garsieji LT ,,BIZNIERIAI,,išporceliavo Radio gamyklą?O ar nors vienas iš garsiūjų PORCELIUOTOJŲ-sėdi PRAVIENIŠKIO ,,BIZNIO MOKYKLOJ,,????-aišku,kad ne....Nesisielokit broliai ir seserys-jus priglaus-motina RUSIJA.....na o Šileliai buvo liuks-ale pas turką nusipirksim už trigubą kainą,kokios problemos?
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių