Pereiti į pagrindinį turinį

Šilumos tiekėjus slegia savivaldybių skolos

2009-09-16 23:59
Išeitis: skolų neatgaunančios šilumos tiekimo įmonės pageidauja, kad joms valstybė užskaitytų dalį mokesčių.
Išeitis: skolų neatgaunančios šilumos tiekimo įmonės pageidauja, kad joms valstybė užskaitytų dalį mokesčių. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

 

Valstybės ir savivaldybių biudžetinės organizacijos neskuba mokėti skolų už praėjusį šildymo sezoną. Šilumos tiekimo įmonėms ima trūkti apyvartinių lėšų atsiskaityti su kuro tiekėjais.

Teks brangiai skolintis

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, šiuo metu biudžetinės organizacijos šilumos tiekėjams skolingos beveik 83 mln. litų. Savivaldybių organizacijų finansiniai įsipareigojimai viršija 71 mln. litų, valstybės – 11,7 mln. litų.

"Artėjant žiemai išaugusios skolos gali sutrikdyti patikimą šilumos energijos tiekimą visoje Lietuvoje. Jeigu organizacijos nesuskubs padengti skolų iki šildymo sezono pradžios, šilumos tiekėjai pritrūks apyvartinių lėšų, bus priversti skolintis iš bankų milžiniškomis palūkanomis – kils šilumos kainos galutiniams vartotojams", – teigė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Sumokėjo nedaug

Anot asociacijos vadovo, su šia problema šilumos tiekimo įmonės susiduria daugelyje Lietuvos miestų, o kai kurios šilumos tiekimo įmonės jau šiandien nebeturi apyvartinių lėšų atsiskaityti už gamtines dujas, kurių tiekėjai nėra linkę laukti.

"Šildymo sezonas ne už kalnų, todėl biudžetinių įstaigų skolos šilumos tiekimo įmonėms turėtų būti kuo greičiau padengtos", – ragino V.Stasiūnas.

Šilumos įmonių atstovai vylėsi, kad per vasarą valstybės ir savivaldybių institucijos įvykdys finansinius įsipareigojimus, tačiau skola sumažėjo ne itin daug.

LŠTA duomenimis, šių metų balandžio 1 d. iš viso valstybės ir savivaldybių institucijos šilumos tiekimo įmonėms buvo skolingos beveik 105 mln. litų. Taigi per keturis mėnesius buvo sumokėta tik penktadalis skolų.

Prašo užskaityti mokesčius

V.Stasiūnas pripažįsta, kad daugiau skolų grąžinama privataus verslo valdomoms šilumos įmonėms, o savivaldybių bendrovių prašymų neskubama tenkinti. Tačiau įmonėms reikia ne tik ruoštis būsimam šildymo sezonui, bet ir mokėti einamuosius mokesčius.

LŠTA siūlo išeitį iš susidariusios padėties ir ragina patvirtinti parengtą ir šiuo metu svarstomą Seimo nutarimo "Dėl valstybės ir verslo tarpusavio skolų užskaitos" projektą. "Šis dokumentas šilumos tiekimo įmonėms leistų užtikrinti mokesčių mokėjimą biudžetui, kai valstybė ir savivaldybės yra skolingos įmonėms už patiektą šilumą", – teigė V.Stasiūnas.

Šilumos tiekėjų kreipimasis yra pasiekęs ir Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA). Dienraščio žurnalistams vakar nepavyko susisiekti su šios asociacijos vadovais. Kiti LSA darbuotojai susidariusią padėtį komentavo lakoniškai: "Pinigų nėra" ir patarė kreiptis į įsiskolinusias savivaldybes.


Didžiausios paskolos įmonėms (mln. litų)

Bendrovė Skola rugpjūčio 1 d. (mln. litų) Skola balandžio 1 d.
"Kauno energija" 22,7 27,9
"Vilniaus energija" 19,9 40,6
"Litesko" 8,3 7,8
"Šiaulių energija" 7,5 6
"Panevėžio energija" 6 4,7
"Klaipėdos energija" 3,9 2,3

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų