Šilumos ūkis tampa nesibaigiančių valdžios eksperimentų lauku

Seime svarstomos Šilumos ūkio įstatymo pataisos turi užtikrinti gyventojų, o ne šilumos sektoriaus įmonių interesus, tačiau vartotojų teisių gynėjai pasigenda informacijos ir ekonominio vertinimo, kaip siūlomi nauji pakeitimai atsilieps šildymo kainoms, teigia Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas (LVOA).

Šilumos ūkio įstatymo pataisų projektą, kurį pasiūlė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, Seimas ėmėsi svarstyti sausį.

„Susipažinę su siūlomu projektu pasigedome atsakymo į klausimą, kaip keisis šildymo kainos vartotojams. Juk tai - jautri tema visuomenei, todėl planuojant bet kokius pakeitimus yra itin svarbu, kad jie būtų ekonomiškai pagrįsti ir skaidrūs, naudingi visų pirma vartotojams, o ne atskiriems šilumos rinkos dalyviams“, - komentare cituojamas LVOA tarybos narys Kęstutis Kupšys.

Pasak jo, šilumos ūkis tampa nesibaigiančių eksperimentų lauku - nepraėjo nė trys mėnesiai nuo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintos šilumos supirkimo tvarkos įsigaliojimo, o jau ruošiami nauji pakeitimai.

Planuojant bet kokius pakeitimus yra itin svarbu, kad jie būtų ekonomiškai pagrįsti ir skaidrūs, naudingi visų pirma vartotojams, o ne atskiriems šilumos rinkos dalyviams.

„Įvyko tik keli mėnesiniai aukcionai pagal naujas taisykles. Juos laimi kuo įvairiausi šilumos tiekėjai ir dažniausiai tai lemia vietinės sąlygos kiekviename tinkle, o ne reguliavimo taisyklių ypatumai. Ar dabar galiojanti tvarka pasiteisins, galima bus spręsti tik praėjus vienam ar dviem šildymo sezonams, išanalizavus kainų dinamiką įvairiose konkurencinėse aplinkose, viską vertinant ne per šilumos bendrovių, o vartotojų gaunamos naudos prizmę“, - įsitikinęs K. Kupšys.

Jo teigimu, Seime svarstomi nauji Šilumos ūkio įstatymo pakeitimai, jei bus priimti, neleis įvertinti Kainų komisijos patvirtintos tvarkos įtakos šilumos kainoms. Priimdama šią tvarką komisija prognozavo, kad ji leis sumažinti centralizuoto šildymo kainas Vilniuje iki 16,2 proc., Kaune - iki 6,4 proc., o Klaipėdoje - iki 3,4 proc.

Pasigesdamas platesnių diskusijų apie siūlomus Šilumos ūkio įstatymo pakeitimus, naujas technologijas ir perspektyvas šildymo sektoriuje, galimybes sumažinti vartotojų permokų už šildymą tikimybę, LVOA ketina inicijuoti atvirą visų suinteresuotų šalių apskritojo stalo diskusiją šilumos ūkio reguliavimo tematikai aptarti.

ELTA primena, kad šių metų sausio 12 dieną Seimo posėdyje po pateikimo buvo pritarta Šilumos ūkio įstatymo 2 ir 3 straipsnių pakeitimo įstatymo projektui.

Pataisomis siekiama nustatyti, kad CŠT sistemoje veikiantys šilumos gamybos įrenginiai, konkuruodami metiniame šiluminės galios aukcione suformuotų šilumos gamintojų komplektą, kuris garantuotų mažiausias sąnaudas. Tokiems šilumos gamintojams būtų kompensuojamos investicijos su protinga grąžos norma, kaip ir šilumos tiekėjui. Kiekvieną mėnesį jau visi šilumos gamintojai papildomai konkuruotų dėl šilumos gamybos apimčių mažiausiomis kainomis.

Siūlomomis pataisomis būtų suvienodintos visų šilumos gamintojų galimybės ir konkuravimo sąlygos, o vartotojai patikimai ir pigiausiu būdu būtų aprūpinami šiluma ir karštu vandeniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "... o vartotojai patikimai ir pigiausiu būdu būtų aprūpinami šiluma ir karštu vandeniu" - tai galima užtikrinti TIK leidus atsijungti nuo centralizuotų šildymo tinklų! NES - tiems šiluminininkams LEIDŽIAMA sau pasilikt 30% gaunamų pajamų (o kiek realiai?), DAR 15-20% šilumos prarandama trasose, o degina jie tas pačias dujas (biokuras per brangus), taip kad - JEI tas dujas degintume pas save, tai mums šildymas DVIGUBAI atpigtų; plius - šildysimės KIEK norim ir KADA norim, ir - JOKIŲ renovacijų, JOKIŲ brangių šilumos skaitiklių! Taip kad: "NE šiluminei baudžiavai!".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių