Siūloma daugiabučių valdymo tvarka gali kelti interesų konfliktus?

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerijos siūlomi daugiabučių namų administravimo pakeitimai gali savivaldybėms kelti interesų konfliktus, teigia Konkurencijos taryba.

Tarybos teigimu, įstatymo projektu nėra užtikrinama, kad vienodi kriterijai prižiūrint administratorių veiklą būtų taikomi tiek savivaldybių įmonėms, tiek privačioms įmonėms.

„Todėl savivaldybės gali sukurti savo įmonėms palankesnes sąlygas veikti rinkoje lyginant kitų rinkos dalyvių atžvilgiu. Pavyzdžiui, neišbraukti savo įmonės iš sąrašo už padarytus pažeidimus, kad ši toliau galėtų vykdyti veiklą ir gauti pajamas“, – rašoma Konkurencijos tarybos išvadoje.

Ministerijos siūlomais pakeitimais savivaldybėms norima leisti ne tik sudaryti daugiabučių administratorių sąrašą, į kurį galės patekti tiek savivaldybių valdomos, tiek privačios bendrovės, bet ir skirti nuobaudas, taip pat išbraukti iš sąrašo pažeidimus padariusius administratorius.

Kadangi savivaldybių įmonės gali tapti administratoriais, o savivaldybės prižiūri jų veiklą, Konkurencijos tarybos vertinimu, jos gali veikti neobjektyviai bei piktnaudžiauti.

Taryba siūlo daugiabučių valdytojų priežiūrą perduoti nešališkai institucijai, arba savivaldybių įmonių neįtraukti į valdytojų sąrašus – tokiu atveju savivaldybės įmonės šias paslaugas galėtų teikti tik išimtiniais atvejais, kai privačios bendrovės negalėtų ir nenorėtų administruoti.

Konkurencijos paragino ministeriją dar kartą apsvarstyti siūlymus ir atlikti įstatymo projekto poveikio konkurencijai vertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių