Siūloma griežtinti sandorių, galbūt susijusių su Astravo AE, patikrą

  • Teksto dydis:

Valdantiesiems siekiant dar labiau suvaržyti galimybes šalies energetikos projektuose dalyvauti užsienio ir Lietuvos įmonėms, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusioms su Astravo AE, Energetikos ministerija siūlo, kad energetikos įmonės vyriausybinei komisijai turėtų pranešti ne tik apie ketinamus sudaryti sandorius, bet ir esminius jau pasirašytų sutarčių pakeitimus.

Strateginių įmonių sandorius tinkrinančiai komisijai tektų pranešti apie sandorius, nepriklausomai nuo jų vertės, jei įmonės turi duomenų, kad sandorio šalis tiesiogiai ar per tarpininkus dalyvauja Astravo AE projekte.

Jei Vyriausybė trečiadienį pritars, išvada bus teikiama Seimui.

Seime jau padėtos svarstyti griežtinimus numatančių dviejų įstatymų – Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos bei Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių – pataisos.

Jomis siūloma neleisti strateginėms šalies energetikos įmonėms tiesiogiai ar per tarpininkus sudaryti sandorius su įmonėmis ar jo savininkais, dalyvaujančiais Astravo AE projektuose.  

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas yra sakęs, kad kuri nors institucija galėtų nuolat pateikti sąrašą įmonių, kurios dalyvauja Astravo AE projekte ir taip lengviau būtų galima jas kontroliuoti.

Energetikos viceministras Albinas Zananavičius anksčiau siūlė įvertinti, kaip pataisos paveiktų jau įgyvendinamus strateginius projektus. Be kita ko, jis mano, kad įmonės, dalyvaujančios Astravo AE statybose, galbūt dalyvauja ne tik Lietuvos energetikos, bet ir transporto ar kituose projektuose.

Dabar įmonės į komisiją turi kreiptis, kai būsimo sandorio vertė viršija 10 proc. jų pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O i vargelis

O i vargelis portretas
Patys sau duobe kasa:) Latviai tuoj atvirai na. pasius tokius brAliukus. Da ir gyventojai pajute naujas kainas skoloj neliks.

Baubas

Baubas portretas
Nacionaliniam saugumui gresia didelė nelaimė! Kai lanzbergynas bus nušluotas todėl kad žmonės nebeišgalės susimokėti už brangią elektrą ir dujas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių