Siūloma kitąmet ūkininkams netaikyti kai kurių reikalavimų

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai (EK) siūlant leisti ūkininkams lanksčiai naudoti turimą ariamą žemę maisto gamybos tikslams ir netaikyti sėjomainos ir bioįvairovės išsaugojimo reikalavimų, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) artimiausiu metu planuoja priimti tą numačius sprendimus.

EK siūlo 2023 paraiškų teikimo metais leisti netaikyti sėjomainos reikalavimų, taip pat nereikalauti 4 proc. ariamos žemės skirti negamybinei veiklai. Išimtis siūloma taikyti tik 2023 metais, o vėliau reikalavimai galios.

Toks pasiūlymas yra laikinas sprendimas reaguojant į Rusijos karo Ukrainoje pasekmes pasaulio apsirūpinimo maistu saugumui, pranešė ŽŪM.

Patvirtinus pakeitimus, bent vienerius metus nebus taikomas reikalavimas, kuriuo nustatoma, kad tame pačiame lauke negali augti tas pats pasėlis ilgiau nei dvejus metus iš eilės bei priverstinis ploto skyrimas negamybiniams objektams.

Ūkininkai, kurie taikys aukštesnių reikalavimų sėjomainą ir papildomomis pastangomis prisidės prie bioįvairovės išsaugojimo, gaus papildomas išmokas už dalyvavimą ekoschemose.

Nuo kitų metų sėjomainos ir bioįvairovės reikalavimai bus privalomi visiems ūkininkams, gaunantiems išmokas. Jie numatyti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 metų strateginiame plane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių