Pereiti į pagrindinį turinį

A. Skardžius: SGD terminalo projektą turėtų audituoti vyriausybės parinkti auditoriai

2014-03-26 09:39
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / A. Ufarto/BFL nuotr.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje projektą turėtų audituoti Vyriausybės pasirinkti auditoriai. Laikinoji Seimo tyrimo komisija, kuri aiškinosi buvusios Vyriausybės veiklą energetikoje, pati nesiūlo jo tikrinti nei Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), nei Valstybės kontrolei, nei prokurorams.

Komisija nutarė teikti vienintelį siūlymą dėl SGD terminalo projekto - Vyriausybei siūloma, įgyvendinus projektą, atlikti nepriklausomą auditą, o jo išvadą pateikti Seimui.

Tokį sprendimą komisija priėmė, trečiadienį patvirtinusi galutines išvadas visais klausimais, kuriuos jai buvo suformulavęs Seimas.

„Atsižvelgdami į bendrąją nuomonę, kad ne prokuratūra, ne Valstybės kontrolė ir ne Viešųjų pirkimų tarnyba gautų užduotis, o Vyriausybės buvo pageidavimas, kad Vyriausybės užsakymu atliekamas nepriklausomas auditas šio projekto vertinimo“, - komisijos išvadas žurnalistams komentavo jos vadovas socialdemokratas Artūras Skardžius.

Premjero patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS sakė, jog SGD terminalo projekto auditas buvo darytas nepriklausomų auditorių, kurie laimėjo Energetikos ministerijos organizuotą konkursą, tačiau yra normali praktika, užbaigus tokio dydžio projektą – atlikti auditą dar kartą.

„Jei Seimas pritars, tokiu atveju reikės skelbti konkursą.  Detaliau apie auditą bus galima šnekėti vėliau, kai ekspertai išnagrinės, kokios informacijos reikia“, - BNS sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

Neoficialiomis BNS žiniomis, iki 2012 metų SGD terminalo nepriklausomą auditą Energetikos ministerijos užsakymu atliko bendrovė „Ecovis Proventus“. Auditoriai pažeidimų, įgyvendinant projektą, nerado.

Anot A.Skardžiaus, išvada dėl SGD terminalo liko konstatuojamoje bendrų komisijos išvadų dalyje.

Pirminiame išvados variante Seimui buvo siūloma įpareigoti VPT tikrinti SGD terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės „Klaipėdos nafta“ SGD laivo-saugyklos nuomos pirkimą bei nurodyti Valstybės kontrolei atlikti valstybinį auditą, įvertinant terminalo, jo infrastruktūros įrengimo bei laivo nuomos teisėtumo ir ekonominio naudingumo aspektus.

Prokurorus komisija iš pradžių norėjo įpareigoti ištirti buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko ir „Klaipėdos naftos“ vadovo Roko Masiulio veiksmus dėl laivo-saugyklos nuomos sutarties su Bermuduose registruota bendrove „Hoegh LNG“. Prokurorų ketinta prašyti paaiškinti, ar nebuvo viršyti įgaliojimai ir padaryta žala valstybei.

Komisijos išvadose, be kita ko, liko teiginiai, kad „Klaipėdos nafta“, neturėdama Vyriausybės įgaliojimų nei akcininkų sprendimo, savo iniciatyva pradėjo įgyvendinti SGD terminalo projektą. 

Taip pat teigiama, kad Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymas buvo priimtas po to, kai Vyriausybė jau buvo paskyrusi SGD terminalo projekto įgyvendinimo bendrovę, o ši – jau sudariusi sutartį dėl plaukiojančios saugyklos. „Toks teisinis reguliavimas, kai Seimas įstatymu patvirtina jau įvykusį faktą, o sprendimas dėl projekto finansavimo modelio priimamas jau pradėjus projektą vykdyti, laikytinas ydingu“, - teigiama komisijos išvadose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų