Pereiti į pagrindinį turinį

A. Skardžius: Visagino AE pirkimuose rasta pažeidimų už 80 mln. litų

2013-10-18 11:59
BNS inf.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / V.Skaraičio / BFL nuotr.

Naujos atominės jėgainės projektą įgyvendinusiai ir pagrindines energetikos įmones vienijusiai įmonei Visagino atominė elektrinė (šiuo metu - "Lietuvos energija") reikalingų paslaugų pirkimui 2010-2013 metais išleista apie 80 mln. litų - visuose šiuose sandoriuose rasta pažeidimų, sako Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas.

"Pirkimų sumos įspūdingos - buvo nupirkta teisinių, konsultacinių paslaugų bemaž už 80 mln. litų, ir visuose pirkimuose buvo rasta esminių pažeidimų - buvo nesilaikoma nešališkumo principo, buvo iš vieno subjekto pirkimai, be konkurso, supaprastinto konkurso tvarka. Tai yra buvusių vadovų turbūt darbo arba brokas, arba nusikalstama veika. Tai turės atsakyti turbūt prokuratūra", - po komisijos posėdžio žurnalistams Seime sakė socialdemokratas Artūras Skardžius.

Pasak A.Skardžiaus, komisija jau kreipėsi į prokuratūrą bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl šių pažeidimų, taip pat žada kreiptis į Valstybės kontrolę.

"Matome, kad nebuvo atliktas auditas. Valstybės kontrolė aplamai energetikos sektoriuje kažkaip nematė reikalo kontroliuoti ir nematė rizikos", - kalbėjo A.Skardžius. Anot jo, komisija aiškinsis, kodėl Valstybės kontrolė neįtraukė šių pirkimų į planuojamus auditus ir netyrė, kaip VAE naudoja lėšas. 

Komisijos vadovo teigimu, 2008-2012 metais energetikos sektoriuje įgyvendinta beveik 250 mln. litų vertės viešųjų pirkimų.

"Tai teisinės paslaugos apie 100 mln. litų, kitos paslaugos - 120 mln. litų, mokymo paslaugos ir viešųjų ryšių paslaugos", - detalizavo A.Skardžius. 

Parlamentaras išskyrė, anot jo, naują pirkimo objektą - visų energetikos įmonių vadovų ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimą. A.Skardžiaus duomenimis, 2011-2012 metais VAE vadovo ir valdybos narių civilinės atsakomybės draudimui išleista maždaug 1 mln. litų.

"Tai reiškia - galiu priimti bet kokį sprendimą, nes draudimo kompanija atlygins. Vadinasi, atsakomybės iš jų nebus išreikalauta, nebent tik iš draudimo kompanijos nuostolius", - BNS teigė A.Skardžius.

"Ministerijos (Energetikos ministerijos - BNS) deleguoti į valdybą žmonės irgi buvo apdrausti", - pridūrė komisijos vadovas.

Komisijos posėdyje dalyvavęs "Lietuvos energijos" vadovas Dalius Misiūnas jokių komentarų žiniasklaidai nepateikė.

Laikinosios energetikos komisija iki lapkričio 15 dienos tiria buvusios Vyriausybės darbus energetikoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų