Pereiti į pagrindinį turinį

Skolon – ir mokesčiams, ir vestuvėms

2009-08-20 23:59

Lietuvos gyventojams vartojimo kreditų šiuo metu dažniausiai prireikia dideliems pirkiniams įsigyti, būtiniausioms gyvenimo išlaidoms padengti, būsto remontui ir atostogoms. Tai rodo finansų įstaigos "General Financing" atlikta klientų apklausa.

Reikia pinigų ir remontui

Trečdalis apklaustųjų nurodė, kad vartojimo kreditus dažniausiai ima dideliems pirkiniams, pavyzdžiui, buitinei technikai, baldams, automobiliui įsigyti. 27 proc. apklausos dalyvių teigė, kad vartojimo kreditų jiems reikia būsto remontui.

26 proc. apklaustųjų vartojimo kreditų norėjo būtiniausioms gyvenimo išlaidoms padengti ir tik 7 proc. – atostogoms. Likę 7 proc. apklaustųjų nurodė kitas skolinimosi priežastis: vartojimo kreditų jiems prireikė vestuvėms, verslo pradžiai, mokslams, gydymui ar vaistams, taip pat automobilio remontui.

Skolinasi, kad galėtų gyventi

Ketvirtadaliui apklaustųjų vartojimo kreditų prireikė būtiniausioms gyvenimo išlaidoms padengti: mokesčiams sumokėti, maistui nusipirkti ar skoloms grąžinti. Iš jų net 37 proc. teigė imantys paskolą komunalinėms paslaugoms ir kitiems mokesčiams sumokėti, 35 proc. – skoloms grąžinti, 28 proc. – būtiniausioms maisto ir buitinėms prekėms pirkti.

"Net ketvirtadaliui mūsų klientų tenka skolintis tam, kad galėtų pavalgyti ir sumokėti mokesčius. Tai rodo, jog kas ketvirtam besiskolinančiam nepakanka gaunamų pajamų būtiniems poreikiams patenkinti," – apie liūdną tendenciją kalbėjo finansų įstaigos "General Financing" generalinis direktorius Konstantinas Balakinas.

Maistui ir buitinėms prekėms įsigyti vartojimo kreditų dažniausiai pageidavo patys jauniausi, t. y. 21–25 metų, žmonės (31 proc. visų, kurie nurodė, kad skolinasi šiam tikslui). "Jauni žmonės dažnai dar nemoka efektyviai planuoti savo biudžeto, ne visada tinkamai paskirsto savo pajamas, dėl to išleidus daugiau, nei leidžia galimybės, matyt, tenka papildomai skolintis būtiniausioms išlaidoms", – aiškino K.Balakinas.

Atostogoms jaunimas nesutaupo

Gana dažnai vartojimo kreditus žmonės ima tam, kad galėtų greičiau padengti nesumokėtus mokesčius už komunalines paslaugas, taip pat skolas draugams ar pažįstamiems, kurias prireikia nedelsiant grąžinti.

Sunkumų mokant už komunalines paslaugas ir kitus mokesčius dažniausiai patiria 46–55 metų šalies gyventojai, per apklausą 26 proc. šio amžiaus žmonių daugiausia kartų nurodė imantys vartojimo kreditą šiam tikslui.

Klientų apklausa taip pat parodė, kad tiek dideliems pirkiniams, tiek būsto remontui dažniausiai siekė pasiskolinti 26–35 metų gyventojai (atitinkamai 38 ir 26 proc. visų tų, kurie nurodė norintys pasiskolinti šiems tikslams). Vartojimo kreditų atostogoms dažniausiai pageidavo 21–25 metų žmonės.

"General Financing" statistikos duomenimis, aktyviausiai vartojimo kreditus ima 21–30 metų žmonės, jų skolinimosi suma vidutiniškai siekia 1800 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų