Pereiti į pagrindinį turinį

Smulkusis ir vidutinis verslas į ateitį žvelgia optimistiškai

2012-06-14 16:12
Smulkusis ir vidutinis verslas į ateitį žvelgia optimistiškai
Smulkusis ir vidutinis verslas į ateitį žvelgia optimistiškai / Shutterstock nuotr.

Balandžio ir gegužės mėnesiais SEB atliktos apklausos duomenimis, šalies mažos ir vidutinės įmonės ateinančiais metais tikisi pakankamai pozityvių veiklos rezultatų.

Planuoja apyvartos augimą

„Visos mažos ir vidutinės įmonės į ateitį žvelgia su nuosaikiu optimizmu – tai nėra perdėti lūkesčiai, tačiau turime daugiau pozityvių žinučių nei nerimavimo bei abejonių ateinančiais metais.

Dauguma tiki, kad ateinančiais metais jų apyvarta didės, trečdalis planuoja produktų ar paslaugų naujovių ir beveik ketvirtadalis svarsto apie naujos darbo jėgos pritraukimą“, - sakė SEB banko prezidento pavaduotojas, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Per du mėnesius apklausta 120 mažų ir vidurinių šalies įmonių. Apie 70 proc. kalbintų įmonių turėjo iki 50 darbuotojų, jų apyvarta siekė iki 7 mln. litų. Apklausos metu įmonių klausta apie 5 rodiklius, geriausiai atspindinčius verslo aktyvumą: apyvartą, naujoves, plėtrą, investicijas ir darbuotojų skaičių.

Duomenys parodė, kad didžioji dalis įmonių - net 72 proc.- tikisi nuosaikaus, 5-15 proc. apyvartos augimo. Prekybos sektoriuje net pusė įmonių tikisi didesnio nei 30 proc. apyvartos augimo. Tačiau kas dešimta įmonė mano, kad jos apyvarta ateinančiais metais gali sumažėti. Vis dėlto V.Doveika to nesureikšmino ir sakė, kad net geresniais etapais ne visoms įmonėms verslas yra sėkmingas.

Svarsto apie plėtrą

Trečdalis apklaustų įmonių galvoja apie naujų produktų ar paslaugų pristatymą. Aktyviausiai naujoves planuoja prekybos įmonės, nes joms, V.Doveikos manymu, lengviausia išplėsti savo asortimentą.

„Įmonės pramonės ir energetikos srityse taip pat žadėjo diegti naujoves. Tai reiškia, kad įmonės turi planų investuoti, nes pramonės sektoriuje be investicijų įdiegti naujovių sudėtinga“, - sakė V.Doveika. Maždaug pusė apklaustų šalies mažų ir vidutinių įmonių (56 proc.) naujovių neplanuoja.

Kaip rodo apklausos rezultatai, investicijas planuoja 32 proc. apklaustų įmonių, kas penkta įmonė (21 proc.) žada didesnes nei 100 tūkst. eurų investicijas. Didžiausiomis investicijomis išsiskiria pramonės ir transporto sektorius, šiek tiek mažesnes planuoja prekybos, energergetikos ir statybų sektorius.

Apklausa taip pat parodė, kad 36 proc. įmonių planuoja plėsti savo eksportą, 14 proc. šių įmonių žada žvalgytis į naujas rinkas.

„Tai reiškia, kad įmonės nebijo primti sprendimo žengti į naujas rinkas ir išbandyti laimę jose. Tai ir veža ekonomiką“, - sakė V.Doveika. Vis dėlto 63 proc. įmonių plėtros į užsienio rinkas planų neturi ir žada išlikti vidaus rinkoje.

Darbuotojų daugiau nepriims

Net trys ketvirtadaliai apklaustų įmonių didinti darbuotojų skaičiaus neplanuoja ir tik 23 proc. planuoja praplėsti darbuotojų gretas. „Stebint pastarųjų metų tendencijas, kai beveik visuose sektoriuose darbuotojų skaičius mažėjo, taigi tokios įmonių prognozės yra teigiamas ženklas. Tai yra šviesos spindulėlis mūsų darbo rinkoje“, - sakė V.Doveika.

Didžiausią darbuotojų skaičiaus augimą planuoja asortimentą plėsti žadančios prekybos įmonės.

Aktyviausias prekybos sektorius

„Svarbiausias, augantis sektorius yra prekyba. 73 proc. šio sektoriaus įmonių planuoja 5-15 proc. apyvartos augimą“, - sakė V.Doveika. Anot jo, šioms įmonėms nesvetimas ir labiausiai plėtrą bei augimą prognozuojantis rodiklis – investicijos.

Net pusė apklaustų transporto ir logistikos sektoriaus įmonių planuoja investicijas, du trečdaliai jų galvoja, kad investicijos bus didesnės nei 30 tūkst. eurų. Pramonė sektoriaus įmonės išsiskyrė naujovių diegimu. Net trečdalis šių  įmonių planavo didinti darbuotojų skaičių, kas yra ženkliai daugiau nei bendros darbuotojų skaičiaus augimo tendencijos.

Statybos sektorius nuosekliai augantis, kas trečia įmonė planuoja įnvesticijas ir dauguma jų planuoja didesnes nei 30 tūkst. eurų investicijas.

„Žemės ūkis užima labai svarbią vietą mūsų šios dienos versle ir ekonomikoje, šis sektorius praktiškai nenukentėjo per krizę ir toliau išlieka gana sparčiai auganti sritis. Galima drąsiai sakyti, kad žemės ūkis labai aktyvus ir gana pozityviai žiūri į priekį ir net plėtrą į užsienį“, - sakė V.Doveika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų