Socialinėms stipendijoms ISM bendruomenė surinko tūkstančius eurų

  • Teksto dydis:

Jau penktus metus iš eilės ISM Vadybos ir ekonomikos universitete buvo organizuojamas Vadovų bendruomenės paramos vakaras, skirtas talentingų jaunuolių, kilusių iš socialiai remtinų šeimų, studijoms universitete finansuoti. Šiemet ISM Vadovų bendruomenės nariai socialinėms stipendijoms surinko net 33 tūkst. eurų. Šios lėšos pakeis dar kelių gabių jaunuolių gyvenimus.

Iniciatyva, atverianti kelią gabiausiems būsimiems studentams iš nepasiturinčių šeimų mokytis nemokamai, paremta filantropijos tradicijų ISM universitete plėtojimu ir bendruomenės narių įsitraukimu – jie dalyvauja organizuojant paramos vakarą ir aktyviai aukoja gabiausių studijoms. Prie socialinių stipendijų kasmet prisideda ne tik Vadovų bendruomenės nariai, bet ir kitų ISM studijų absolventai. Nuo 2012 m. daugiau kaip 1 000 universiteto alumnų yra paaukoję socialiai remtinų jaunuolių stipendijų fondui.

Pirmą kartą aukcionas – ir Lietuvoje, ir esantiems užsienyje

ISM Vadovų bendruomenės paramos vakaras visuomet prasideda paneline diskusija su žymiais žmonėmis ir baigiasi aukcionu, kurio metu ir yra surenkamos lėšos socialinių stipendijų fondui. Pirmojoje dalyje šiemet kalbėta apie bendruomenės svarbą, susitelkimą, vienybės jėgą, įgyvendinant socialinius, žmonių gyvenimus keičiančius projektus, o antrojoje varžytasi dėl įspūdingų, paramos vakaro mecenatų dovanotų prizų – pažintinio skrydžio sraigtasparniu, „Porsche“ vairavimo akademijos, kelionės į Meksiką dviem asmenims ir kt. Pastarasis prizas buvo nupirktas už daugiau nei 10 tūkst. eurų, o prie socialinių stipendijų fondo prisidėti norintys, tačiau už Lietuvos ribų tuo metu buvę ISM bendruomenės nariai, aukcione dalyvavo net iš užsienio.

Talentų ugdymas yra bene pati pelningiausia ir tvariausia investicija.

„ISM Vadovų bendruomenės nariai patys organizuoja renginį, ieško ir jiems dovanoja prizus, aukoja lėšų socialinėms stipendijoms. Jie nori prisidėti prie talentingų jaunuolių, kilusių iš socialiai remtinų šeimų, studijų universitete finansavimo. Šis paramos renginys sulaukia vis didesnio visuomenės dėmesio. Jau vien tai, kad pagrindinis prizas buvo parduotas už daugiau nei 10 tūkst. eurų, sako labai daug. Svarbu pabrėžti, kad šiemet pirmą kartą renginyje buvo užtikrinta galimybė aukcione dalyvauti net tuo metu užsienyje, pvz., Vokietijoje ar Naujojoje Zelandijoje, viešėjusiems ISM Vadovų bendruomenės nariams“, – sako ISM fondo direktorė Aneta Šlekytė-Kaminienė.

Stipendijų gavėjai – daug išgyvenę, tačiau stiprūs jaunuoliai

ISM fondo direktorė sako, kad stengtis ir visas jėgas atiduoti veiklai ją skatina išskirtinės jaunuolių asmenybės, kurioms Vadovų bendruomenės paramos vakaro metu renkamos lėšos, jų pastangos susikurti šviesią ateitį, noras įgyti geriausią išsilavinimą. Anot A.Šlekytės-Kaminienės, socialinėms stipendijoms surinkti pinigai – pirmas žingsnis šių būsimų ISM studentų išsvajoto gyvenimo link.

„Jaunuolių, kuriems renkame pinigus, gyvenimo istorijos dažnai būna labai skaudžios. Kartu jų asmenybių branda, tvirtumas, ryžtas ir energija pažinti, siekti aukščiausių bei geriausių rezultatų įvairiose veiklose: ar ji būtų akademinė, ar socialinė, priverčia aiktelėti iš nuostabos. Šie jaunieji talentai – savo pavyzdžiu yra įkvėpimas visai ISM akademinei bendruomenei. Taigi, džiaugiuosi, kad ISM Fondo vykdomoje veikloje gimsta unikalūs projektai, suteikiantys iš socialiai remtinų šeimų kilusiems gabiems jaunuoliams išskirtines galimybes siekti ambicingų tikslų tiek jų profesiniuose keliuose, tiek apskritai pozityvių pokyčių jų asmeniniame gyvenime. Šiame renginyje dalyvavę ISM socialines stipendijas gaunantys studentai būna sužavėti Vadovų bendruomenės aistra dalytis, noru prisidėti prie tokių socialinių iniciatyvų, kad kuo daugiau tokių kaip jie galėtų didžiuotis studijomis viename geriausių Lietuvos universitetų“, – sako ISM fondo direktorė A.Šlekytė-Kaminienė.

Socialinės stipendijos – žingsnis išsvajotos ateities link

Viena iš ISM socialinės stipendijos gavėjų – Tarptautinio verslo ir komunikacijos pirmojo kurso studentė Patricija Aurylaitė. Anksti netekusi mamos jauna mergina susidūrė su sudėtingais išbandymais: gyveno Jaunimo namuose ir „SOS vaikų kaime“. Taigi studijas ISM universitete ji vertina kaip galimybę kurti naują, teigiamų patirčių kupiną gyvenimo etapą.

P.Aurylaitei socialinė stipendija užtikrino nemokamas studijas ISM universitete.

„Visur, kur augau, manęs klausdavo, kodėl turiu tokį didelį norą mokytis. Poreikį įgyti žinias vertinu natūraliai – noriu kuo geriau pažinti pasaulį ir kuo daugiau išmokti. Labai gerai suprantu, kad geras išsilavinimas man padės susikurti šviesią ateitį, kurios dėl šeimoje susiklosčiusių aplinkybių man neužtikrins niekas kitas“, – mintimis dalijasi Patricija.

Pirmakursės smalsumą bei aktyvumą atskleidžia ir jos užklasinės veiklos – Patricija dalyvauja tarptautiniame projekte, kurio nariai siekia padėti tėvų neturintiems ar iš socialiai remtinų šeimų kilusiems jaunuoliams integruotis visuomenėje sulaukus pilnametystės. Praeityje pati su tokiais sunkumais susidūrusi mergina šiandien aktyviai teikia pagalbą kitiems.

„Labai gerai žinau, koks nepasitikėjimas ir neviltis gali apimti savarankiško gyvenimo link žengiančius be tėvų ar globos namuose augusius vaikus. Pati įveikiau šį kelią, todėl savo pareiga ir misija laikau viltį suteikti panašaus likimo jaunimui. Labai svarbu skleisti žinią apie tokias organizacijas, kaip ISM fondas, kurios gali padėti su įvairiais sunkumais susiduriantiems žmonėms“, – sako Patricija ir priduria, kad ISM fondo socialinę stipendiją gavę jaunuoliai savaime išsilavinimo neįgyja, tačiau būtent sukurtos sąlygos atveria kelią siekti aukštojo mokslo, nesijaudinant dėl ribotų finansų.

Šiandienos darbai keičia rytojų

Prie galimybės gabiam, tačiau su finansiniais sunkumais susiduriančiam jaunimui siekti mokslo prisidėjo ir informacinių technologijų paslaugas teikiančios UAB „Baltnetos komunikacijos“ generalinis direktorius Modestas Ancius. Vadovų bendruomenės paramos vakaro svečias sako, kad tapdami tokių svarbių iniciatyvų dalimi šiandien kuriame rytojaus ateitį.

„Galvoti, kad visiems duota po lygiai, visi turi vienodas sąlygas kažką pasiekti gyvenime, bendruomeniškumas neegzistuoja, o trumpalaikiai tikslai yra esmė – patogiau. Deja, visa tai yra mitas. Mūsų įdėtas indėlis šiandien – rytojaus ateitis“, – sako M.Ancius.

Pasak renginio mecenato, paramos vakaro metu surinktos lėšos pakeis dviejų gabių jaunuolių gyvenimus, o jie, atėjus laikui, – taps svarbių pokyčių mūsų valstybėje dalimi.

„Verslui įsitraukimą į filantropijos veiklą sunku išmatuoti emocija, momentiniu pasitenkinimu ar finansine grąža. Prasmė atsiranda žiūrint plačiau, matant daugiau nei tik pelno ir nuostolio ataskaitos eilutes. Kuo daugiau talentų galės įgyti kokybišką aukštąjį mokslą, tuo didesnė tikimybė, kad ateityje jie sėkmingai įsilies į darbo rinką, kurs verslus, taps klientais, partneriais ir patys prisidės prie socialinių iniciatyvų. Prasidės sniego gniūžtės efektas. Procesas bus lėtas, bet vyks užtikrintai“, – sako M.Ancius.

Prie ISM Vadovų bendruomenės paramos renginio prisidėjo ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ įkūrėjas ir vadovas Mindaugas Vanagas, kurio nuomone, jaunųjų talentų pasiekimai ir žinios kurs ateities Lietuvos paveikslą.

„Esu baigęs ISM bakalauro studijas, mokiausi Vadovų magistrantūroje, todėl man ISM – pažįstamas ir artimas. Šiame universitete studijuoja veržlūs, perspektyvūs, ambicingi žmonės. Jų prireiks ateities Lietuvai, todėl man ir asmeniškai, ir kaip „Citus“ vadovui svarbu prisidėti prie tokios iniciatyvos. Renginio tikslas – pinigus skirti jauniems, talentingiems, bet neturintiems pakankamų finansinių išteklių jaunuoliams – labai prasmingas. Išsilavinimas, požiūrio platumas, teorinės ir praktinės žinios yra sėkmingo gyvenimo pagrindas, todėl norėjosi bent kažkiek prisidėti prie talentų ugdymo“, – sako „Citus“ vadovas M.Vanagas.

ISM Vadovų bendruomenės paramos renginio mecenatas taip pat pažymi, kad verslas gali reikšmingai prisidėti prie jaunųjų talentų kūrimo Lietuvoje, nes tam jis turi visas reikiamas priemones ir galimybes.

„Verslas valdo resursus, gali ir privalo remti visuomenei vertę kuriančias sritis. Omenyje turiu ne tik finansus, bet ir žinias, mentorystę, patirtį. O talentų ugdymas yra bene pati pelningiausia ir tvariausia investicija. Taip kuriame ir tradicijas, nes tikiu, kad užaugę ir savo tikslų pasiekę talentai patys palaikys naujas filantropijos iniciatyvas“, – sako „Citus“ vadovas, ISM mecenatas M.Vanagas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių