„Sodra“: gyventojų pajamos antrąjį ketvirtį augo lėčiau nei kainos

Darbo pajamos antrąjį šių metų ketvirtį ir toliau augo, tačiau jos augo mažiau nei metinė infliacija, teigia „Sodra“.

„Pirkinių krepšelio brangimas, tikėtina, trukdė gyventojams pajusti pajamų augimą. Vis dėlto ir socialinio draudimo išmokos, ir atlyginimai turėjo amortizuoti didelę kainų šuolio dalį – augo tiek žemesnės, tiek aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų atlyginimai“ – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė „Sodros“ statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė, pristatydama „Sodros“ gyventojų darbo pajamų apžvalgą.

„Sodros“ duomenimis, balandį-birželį, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, vidutinės visą mėnesį dirbusių darbuotojų pajamos, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, padidėjo 14 proc. (214 eurų) ir siekė 1753 eurus, pajamos „į rankas“ – 13 proc. (122 eurais) ir siekė 1101 eurą.

Didžiausias – per 16 proc. – darbo pajamų augimas buvo administracinėje ir aptarnavimo veikloje, kur atlyginimų vidurkis siekia 1132 eurus, ir informacijos ir ryšių veikloje – 2769 eurus.

Žmonių, uždirbančių mažiau nei minimalų atlyginimą į rankas, antrąjį ketvirtį buvo 95 tūkst.

„Apie trečdalį jų sudaro vyresnio amžiaus žmonės, priešpensinio amžiaus žmonės, žemesnės kvalifikacijos“, – sakė K. Zitikytė.

Didžiausias pajamas, viršijančias 2,1 tūkst. eurų „į rankas“, gaunančių žmonių šalyje antrąjį ketvirtį buvo 84 tūkst. –  daugiausiai tai yra verslo administravimo specialistai, administravimo ir komercijos vadovai, informacinių technologijų (IT) ir ryšių sistemų specialistai.

IT sektoriaus darbuotojų per tris mėnesius Lietuvoje padaugėjo beveik 17 proc. iki 50 tūkst., apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuje – 13 proc. iki 54 tūkst. Labiausiai antrąjį ketvirtį darbuotojų sumažėjo transporto sektoriuje – 1,8 proc., tačiau, anot K. Zitikytės, ši statistika susijusi su atleidimais „Lietuvos geležinkeliuose“ ir Lietuvos pašte.

„Tie du procentai susiję su atleidimais šiose įmonėse“, – sakė ji.

Senatvės pensijos per metus padidėjo 16 proc., vienos dienos ligos išmoka – 10 proc., vaiko priežiūros išmoka – 12 proc. Nedarbo išmoka padidėjo 21 proc. – tai lėmė metų pradžioje išaugęs minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) ir padidėjęs vidutinis darbo užmokestis.

Metinė infliacija birželį siekė 21 proc.: vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 24,7 proc., paslaugų – 12,1 proc.


Šiame straipsnyje: pajamoskainosSodra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pajamos galėtų augti tik tuo atvejų jei jos lenktu infliacija , ką galimą buvo nusipirkti už 100 eurų prieš dešimt metų ir ką dabar......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių