„Sodra“ įpareigota nutraukti pensijų gavėjų pažymėjimo kortelių pirkimą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo „Sodrą“ nutraukti 120 tūkst. eurų pensijos gavėjų pažymėjimo kortelių pirkimą.

Kaip konstatuoja tarnyba, skelbime apie pirkimą buvo numatyta, kad pirkime rezervuota teisė dalyvauti „socialinei įmone, neįgaliųjų socialinei įmonei, tiekėjui, kuriame dirba daugiau kaip 50 procentų nuteistųjų, atliekančių arešto, terminuoto laisvės atėmimo ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes, tiekėjui, kurių dalyviai yra sveikatos priežiūros įstaigos ir kuriose darbo terapijos pagrindais dirba ne mažiau kaip 50 procentų pacientų.”

Anot VPT išvadų, kadangi pirkimo dokumentuose tokio reikalavimo nebuvo, „Sodros” viešojo pirkimo komisija nutarė papildyti pirkimo dokumentus punktu, kad pirkimas bus vykdomas iš neįgaliųjų socialinės įmonės bei tuo, jog pasiūlyme turės būti dokumentas, įrodantis, kad tiekėjas yra socialinė įmonė, neįgaliųjų socialinė įmonė, vieta, kurioje dirba daugiau kaip 50 proc. nuteistųjų ar pan.

Tačiau, kaip teigia VPT, gavusi tiekėjo ATEA pretenziją, „Sodros“ viešųjų pirkimų komisija nutarė ją tenkinti ir panaikinti minėtus reikalavimus bei punktą dėl rezervuotos teisės dalyvauti pirkime.

„Tarnyba sprendžia, kad perkančiosios organizacijos padaryti pirkimo dokumentų pakeitimai yra esminiai, todėl pirkimas turėjo būti nutrauktas ir pradėtas naujas pirkimas”, - konstatuoja VPT.

„Sodra” gali šį sprendimą skųsti teismui.

„Sodra“: pensininkai pažymėjimus gaus laiku F

„Sodra” teigia nutrauksianti konkursą, tačiau dėl to pažymėjimų gamyba senjorams nesutriks.

„Pirkimas yra nutrauktas. „Sodra“ skelbs naują pensininkų pažymėjimų gamybos konkursą. Kol vyks jo procedūros, pensininkų pažymėjimai bus gaminami pagal laikiną sutartį ir visi senjorai juos gaus laiku“, – komentare BNS nurodė „Sodra“.

Pažymėjimus pagal laikiną sutartį gamins iki šiol juos gaminusi spaudos bendrovė  „Lodvila“.

„Sodros“ teigimu, per mėnesį išduodama apie 2–3 tūkst. naujų pensininko pažymėjimų, jų gamybos konkursai skelbiami kas dvejus–trejus metus.

„Sodros“ balandį skelbto konkurso sąlygos iš pradžių numatė, kad jame gali dalyvauti tik socialinės įmonės, įdarbinusios neįgaliųjų, nuteistųjų, jų dalyviai yra sveikatos įstaigos ar jose dirba bent 50 proc. pacientų. Tačiau vėliau ši sąlyga buvo panaikinta, tačiau konkursas nenutrauktas.

Anot VPT vadovės Dianos Vilytės, informacinių technologijų sprendimų įmonė „Atea“, kuri nėra socialinė socialinė įmonė ir neužsiima spausdinimo darbais, norėjo dalyvauti konkurse kartu su subrangovu iš Ukrainos, todėl pateikė „Sodrai“ pretenziją – esą ji galėtų paslaugas teikti pigiau nei kiti dalyviai.

„Sodra“ pretenziją patenkino ir panaikino reikalavimą dalyvauti tik socialinėms įmonėms.

D. Vilytės teigimu, konkurse buvo pakeistos esminės jo sąlygos, todėl jis turėjo būti nutrauktas ir paskelbtas iš naujo.

Viešųjų pirkimų įstatymas numato, kad perkančioji organizacija gali nustatyti sąlygas, sudarančias galimybę pirkimuose dalyvauti tik socialinėms įmonėms, kuriose dirba neįgalieji, nuteistieji ir kitos socialinės grupės.

Per metus perkančioji organizacija šiems tiekėjams turi rezervuoti bent 2 proc. pirkimų.


Šiame straipsnyje: Sodraviešieji pirkimaiVPT

NAUJAUSI KOMENTARAI

g

g portretas
gAVAI IR DZIAUKIS KO CIA SMARADINI PROTUS KAZIN KUR POLICIJA KO NEPASIDOMI SIAIS AFERISTAIS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių