„Sodra“: motinystės išmoką dažniau renkamasi gauti dvejus metus

Šiemet pasikeitus vaiko priežiūros išmokų trukmei ir dydžiams, kiek dažniau renkamasi išmoką gauti dvejus metus – šį variantą šiemet pasirinko 844 žmonės, arba 55 proc. gavėjų, skelbia „Sodra“.

Dauguma naujų išmokos gavėjų buvo moterys – 1,4 tūkst. iš 1,5 tūkst. visų gavėjų, sako „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė.

„Didžioji dalis vaiko priežiūros išmokas pasirinkusiųjų buvo moterys ir jos pradeda šia nauja tvarka gauti išmokas, tik vėliau galėsime matyti, kaip vyrai – pasirenka ar nepasirenka neperleidžiamus mėnesius ir ar išleidžia mamas į darbus. Lankstumo nuo sausio įvesta, pasirinkimai yra“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė K. Zitikytė.

Tėvai, kurių vaikai gimė po šių metų sausio 1 dienos, gali rinktis 18-kos arba 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogas. Tuo metu leidžiama dirbti, jei išmokos ir papildomų pajamų suma neviršija 100 proc. buvusio vidutinio atlyginimo, pagal kurį buvo apskaičiuota išmoka.

Tiek vaiko tėtis, tiek mama, įtėviai ar globėjai bent po du mėnesius turi prižiūrėti vaiką, o likusį laiką gali dalintis pagal šeimos poreikį.

„Sodros“ duomenimis, mažėjant gimstamumui, mažėja ir išmokos gavėjų skaičius: nuo 21,4 tūkst. 2019 metais iki 19,2 tūkst. 2022-aisiais.

2010 metais motinystės išmoką gavo 79 proc. moterų, pernai – 86 proc. Pastebima, kad dabar moterys gimdo ir gauna išmoką vėlesniame amžiuje, kai jau būna įgijusios socialinio draudimo stažą. pavyzdžiui, 2005 metais vidutinis jų amžius buvo 25 metai, šiuo metu – 31 metai.

Nors tėvystės atvejų skaičius, tenkantis tam pačiam motinystės atvejų skaičiui, augo, vis dėlto ir toliau vaikus prižiūri  daugiausia moterys – vyrų dalis jau kelerius metus išlieka panaši – apie 24 procentai.

2022 metais dažniausiai buvo renkamasi išmoką gauti dvejus metus: iš 27,4 tūkst. gavėjų 25,9 tūkst. pasirinko šį variantą.

Statistika rodo, kad gaudami išmoką, antraisiais vaiko priežiūros metais vyrai dažniausiai dirbo (90 proc. gavėjų), o moterys rečiau derino vaiko auginimą ir darbą (33 proc.). Dirbančių moterų vidutinės pajamos siekė 2204 eurus prieš mokesčius, o vyrų – 3370 eurų.

Pasak K. Zitikytės, dažniausiai vaiko auginimas pristabdo moters karjerą ne tik dvejiems metams, tačiau ir vėliau dar dvejus metus tenka vytis vyrų darbo pajamas.

„Vyrų darbo pajamoms poveikio blogąja prasme nėra, o mamų pajamos kritusios ir paskui bedidėjančios, užtrunka bent ketverius metus, kai darbo pajamos fiksuojamos mažesnės“, – sakė K. Zitikytė.

Moterys augindamos ir slaugydamos vaikus daro karjeros pertraukas, tai lemia mažesnes jų pajamas, todėl jų senatvės pensija yra mažesnė nei vyrų 19 proc., arba 104 eurais.

Pastaraisiais metais daugėjo senelių, gaunančių vaiko priežiūros išmokas: 2019 metais jų buvo apie 670, šiuo metu – 1,5 tūkstančio. Vis dėlto panašu, kad ir tai nepalengvindavo moterų grįžimo į darbo rinką, kadangi 93 proc. tokių senelių toliau dirbo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių