Sportininkų sėkmės įtaka: ką ekonomikai lemtų „Žalgirio“ pergalė?

Ar skambios šalies sportininkų pergalės ir aplink jas besipučiantis teigiamų naujienų ir emocijų burbulas daro svarią įtaką ekonomikai? Belaukiant lemiamų „Žalgirio“ kovų Eurolygos finalo ketverte, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ apie tai diskutuota su ekonomistu Nerijumi Mačiuliu.

Pasak N. Mačiulio, šalies sportininkams pasiekus rimtų pergalių kartais galime pastebėti tiesioginį poveikį – gerinama sporto infrastruktūra (statomi baseinai, aikštės) ir pan. Taip pat galima kalbėti apie tai, kiek stebėdami populiarius sporto įvykius (Lietuvoje, žinoma, dažniausiai krepšinio) žmonės išleidžia pinigų gėrimams, maistui, kiek surenkama mokesčių.

Tiesa, anot N. Mačiulio, tokia įtaka – nereikšminga.

„Ši įtaka yra simbolinė. <...> Pagrindinė teigiama įtaka yra netiesioginė, per geresnę savijautą, tautos susivienijimą, bendrumą, kuris jaučiamas, kai tavo komanda, miesto ar šalies, laimi, kažką pasiekia ir tai leidžia pasijausti geriau“, – sako ekonomistas.

Anot jo, galime kalbėti apie teigiamą įtaką lietuvių nuomonei apie, pavyzdžiui, plaukimą, kai geriausia šalies plaukikė Rūta Meilutytė tarptautinėje arenoje pradėjo skinti pergales. Tiesa, N. Mačiulio teigimu, ant tokios „bangos“ pradėtos investicijos į infrastruktūrą visiškai neatsiperka.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

la šara s

la šara s portretas
nu tai gal suzaidziam pirma, o paskui jau fejeverkus saunam?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių