Statybų versle Klaipėdoje – įšalas?

Uostamiesčio statybų bendrovės išgyvena ne pačius geriausius laikus. Valstybinių užsakymų stygius, stringantis renovuojamų daugiabučių finansavimas ir sustojęs naujų jau pastatytų objektų pardavimas bei didėjanti konkurencija – tokia praėjusių metų Klaipėdos statybininkų kasdienybė. Galimas atšilimas šiame sektoriuje prognozuojamas tik po gero pusmečio.


 

Uostamiesčio statybų bendrovės išgyvena ne pačius geriausius laikus. Valstybinių užsakymų stygius, stringantis renovuojamų daugiabučių finansavimas ir sustojęs naujų jau pastatytų objektų pardavimas bei didėjanti konkurencija – tokia praėjusių metų Klaipėdos statybininkų kasdienybė. Galimas atšilimas šiame sektoriuje prognozuojamas tik po gero pusmečio.

Griebiasi šiaudo

Girkalių kultūros namus Klaipėdos rajone panoro statyti 23 bendrovės.

Tiek įmonių pernai lapkritį dalyvavo šio savivaldybės objekto konkurse.

Šis faktas rodo grėsmingą pastarųjų metų užsakymų stygių. Juk panašiuose konkursuose dar prieš kelerius metus paraiškas pateikdavo vos 5–6 statytojų kompanijos. Dabar situacija pasikeitė.

Skęstantieji griebiasi šiaudo. Turbūt taip reikėtų pavadinti pastangas, kurių tveriasi statybų bendrovės, siekdamos, kad ir ne itin pelningo, bet garantuoto valdiško užsakymo provincijoje, nes tų užsakymų pernai, ypač Klaipėdos mieste, buvo itin mažai.

Ta pati situacija ir renovuojamų daugiabučių konkursuose, kuriuose anksčiau susidomėjimą parodydavo vos vienas kitas rangovas, dabar tokių padaugėjo penkis kartus. Net ir nepaisant to, kad renovuojamų namų valstybinis finansavimas taip pat stringa ir ne kiekviena įmonė ryžtasi imtis tokių brangių darbų savo sąskaita.

Kas neatliko namų darbų?

Statybų kompanijos skundžiasi, kad jų veikla stoja ir dėl to, jog jau dvejus metus Vyriausybė nesutvarko ES finansuojamų projektų klausimų.

"Yra numatytas ES investicinių projektų finansavimo periodas 2014–2020 metams. Tačiau Vyriausybėje priemonės kažkodėl netvirtinamos. 2014-ieji buvo tušti, tas pats – ir pernai. Trečius metus skaičiuojame. Laikas juk eina. O pinigai labai dideli, per visą laikotarpį numatyta panaudoti 30 mlrd. eurų. Vyriausybėje stringa lėšų skirstymas, todėl ir statybų sektoriuje – sąstingis", – apgailestavo bendrovės "Lyderio grupė" generalinis direktorius Gintaras Lubauskas.

Akivaizdu, kad delsimas paskirstyti ES lėšas naujų objektų atsiradimui taip pat turėjo didelę įtaką statybų verslo padėčiai šalyje.

Tačiau yra vilties, kad situacija išjudės šių metų trečiąjį ar ketvirtąjį ketvirtį.

Todėl prognozuojama, jog antrąjį 2016-ųjų pusmetį statybų verslas turėtų kiek atsigauti, nes, kaip tikimasi, pagaliau turėtų rastis valstybinių užsakymų.

Mažėjančio miesto sindromas?

Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Rimantas Taraškevičius irgi pripažino, kad praėjusieji metai statybų sektoriui Klaipėdoje buvo gana sudėtingi.

"Pažiūrėkite, kiek namų Klaipėdoje yra statoma. Pavieniai. O dar prieš dešimtmetį plėtojome Dragūnų kvartalą ir Gandrališkes, taip pat prie BIG‘o prekybos centro dygo gyvenamieji namai, kotedžai. O dabar kas? Vienas kitas namukas su 15–20 butų Tauralaukyje, prie kartono gamyklos, ir viskas. Lyginant su Vilniumi, Klaipėdoje statoma dešimt kartų mažiau. Ir čia ne būstų kainos, o poreikio klausimas", – įsitikinęs R.Taraškevičius.

Jo teigimu, ir Klaipėdoje nekilnojamojo turto kainos, ypač naujos statybos, augo labai nežymiai.

Pramonininkų asociacijos prezidentas mano, kad uostamiestyje veikiausiai nekuriamos darbo vietos, todėl nėra tiek daug besidominčių gyvenamaisiais būstais.

Pavyzdys – Vilnius, ten vien Savanorių prospekte stovi tiek statybinių kranų, kiek nėra visoje Klaipėdoje.

"Kodėl taip yra, reikia aiškintis. Teritorijų statyboms Klaipėdoje yra parengta pakankamai. Žemės stygius – ne priežastis. Yra kur statyti, bet nėra poreikio. Daug naujos statybos būstų lig šiol neparduota. Gal mes esame mažėjantis miestas, į kurį nesiveržia žmonės ir neperka butų?" – svarstė R.Taraškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik pradzia

tik pradzia portretas
tai tik pradzia krizes,kuri dar tik ateina,o 2009m.ji tik prasidejo.Bet kaip toks vagnorius sake ,kad Lietuvos nelies arba stabilizatorius slezevicius- vis stabilizavo.geriau liberolu sostineje soksime ir dainuosi

benius

benius portretas
su kotedzais uz miesto viskas gerai geriau vienas kaimynas uz sienos negu devyniauksciam ir kaina kotedzu gera

Statybos Objektai

Statybos Objektai  portretas
tam yra :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių