Pereiti į pagrindinį turinį

Su kinų gamintojais konkuruoti neįdomu

2010-08-09 09:43
Neparanku: užsienio gamintojams, neturintiems garsių vardų, vietos rinkoje konkuruoti su Kinijos įmonėmis gana sunku.
Neparanku: užsienio gamintojams, neturintiems garsių vardų, vietos rinkoje konkuruoti su Kinijos įmonėmis gana sunku. / AFP nuotr.

Vartų gamintoja "Ryterna" – viena iš nedaugelio Lietuvos įmonių, dirbančių Kinijoje ir puoselėjančių ambicingus verslo planus. Tačiau jiems įgyvendinti reikia tam tikrų sąlygų.

Nemato prasmės gaminti

"Ryternos" generalinis direktorius Vytautas Rinkevičius, paklaustas apie verslą Kinijoje, neskubėjo girtis. "Nelabai ką turiu pasakoti. Dar per anksti. Paskambinkite po ketverių penkerių metų", – kuklinosi bendrovės vadovas.

Kauno įmonė netoli Šanchajaus turi biurą, logistikos sandėlių, yra įdarbinusi 14 darbuotojų. Tačiau tokiems rezultatams, pasiektiems per ketverius metus, V.Rinkevičius nelinkęs suteikti daug reikšmės. Esą prireiks dar kelerių metų, kol jis ryšis patvirtinti, kad bendrovė jau įžengė į Kinijos rinką – t. y. ėmėsi gamybos ir aktyvesnės prekybos.

"Kol kas Kinijoje nematome prasmės gaminti. Konkuruoti su vietos gamintojais mums nėra įdomus verslas, – pridūrė pašnekovas. – Jeigu kalbėtume apie realizaciją, tai mes ten tik apšylame kojas. Padalyvaujame parodose, palaikome ryšius su tiekėjais iš Azijos, neleidžiame savęs pamiršti ir taip tikimės, kad žingsnis po žingsnio eisime į priekį. Ši rinka iš tiesų milžiniška, tačiau kol kas labiau orientuota į kainą, o ne į gaminio kokybę."

Svarbu papietauti

Prisimindamas pačią verslo pradžią Kinijoje, V.Rinkevičius tikino nepatyręs jokių ypatingų sunkumų dėl vietos valdžios keliamų specifinių reikalavimų.

"Tikrai negaliu sakyti, kad Kinija – bloga šalis daryti verslui. Specifinių reikalavimų yra kiekvienoje šalyje, jų yra ir Kinijoje, tačiau čia dirbantys užsieniečiai apie tokius net ne visada sužino, nes biurokratinius reikalus dažniausiai tvarko samdomi vietos gyventojai. Na, Kinijoje labai svarbu žmogų nuvesti papietauti – to pakanka, kad su tavimi pradėtų visai kitaip šnekėti", – šyptelėja pašnekovas.

Samdomus vietos gyventojus "Ryternos" vadovas vadina labai gerais žmonėmis, tačiau juos reikia mokėti prižiūrėti: "Kinai labai geranoriški ir darbštūs žmonės, tačiau visai kitaip mąsto. Užduotį jie padarys taip, kaip supranta, o supratimas labai skiriasi nuo mūsų. Todėl galutinis rezultatas mums netiks."

Partnerystės atsisakė

V.Rinkevičius viliasi, kad po kelerių metų Kinijoje "Ryterna" turės savo gamyklą – tuomet išties galės pasigirti įžengę į šios šalies rinką.

"Buvome sulaukę kelių didelių Kinijos įmonių pasiūlymų dirbti drauge. Mes kinams duotume savo "know how" (žinios, kurioms įgyti reikia laiko ir lėšų, – red. past.), o jie gamintų. Tačiau mes nelabai matome tokio bendradarbiavimo prasmės, nes tai būtų trumpalaikiai susitarimai, o kinai tik pasinaudotų proga perimti europietiškos gamybos patirtį. Todėl ateityje, kai Kinija virs iš gamintojų rinkos į vartotojų rinką, tikimės čia gaminti patys", – teigė "Ryternos" vadovas.

Šiuo metu Kinijoje lengviau įsitvirtina žinomų prekės ženklų, pavyzdžiui, prabangių automobilių ar laikrodžių, gamintojai. Šias prekes augančios ekonomikos šalyje galima realizuoti net brangiau nei Vakarų Europoje ar JAV.

"Kitiems gamintojams, neturintiems tokių garsių vardų, konkuruoti su vietos verslu gana sunku. Tačiau padėtis po truputį keičiasi, griežtėja kokybės standartai, rinka bręsta, vartotojai atsirenka produktus – tie patys procesai prieš 15 metų vyko ir Lietuvoje", – pasakojo įmonės generalinis direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų