Sulaukta pasiūlymų dėl NT apmokestinimo: Seimą projektas turėtų pasiekti rudens sesijoje

Praėjusio mėnesio pradžioje siūlymus dėl nekilnojamojo turto mokesčio pakvietusi teikti Finansų ministerija skelbia, kad iki birželio 30 d. numatyto termino sulaukė maždaug trijų dešimčių pasiūlymų dėl NT apmokestinimo modelio tobulinimo.

„Iš viso sulaukėme beveik 30 tiek valstybinių, tiek kitų suinteresuotų institucijų, asociacijų bei fizinių asmenų pasiūlymų, kurie šiuo metu visapusiškai vertinami rengiant patikslintą įstatymo projektą svarstymui Vyriausybėje“, – rašoma Eltai atsiųstame ministerijos komentare.

Ministerija tikisi, kad Ministrų kabineto parengtas projektas parlamentą galėtų pasiekti jau artėjančioje sesijoje.

„Numatoma, kad patobulintas projektas Seimą galėtų pasiekti rudens sesijoje“, – teigiama atsakyme.

Finansų ministerija akcentuoja, kad turint omenyje didelį neapibrėžtumą ir dinamišką ekonominę situaciją, numatyta, jog priėmus siūlomus nekilnojamojo turto apmokestinimo pakeitimus Seime, gyventojus pirmosios nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos pagal naująją tvarką pasiektų 2025 metų kovo 1 dieną. Jas automatiškai suformuotų Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), taip užtikrinant gyventojams patogų mokėjimą.

ELTA primena, kad pagal Finansų ministerijos siūlymą, nekilnojamojo turto mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą būtų siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.

Už savivaldybės nekilnojamojo turto vertės medianos neviršijančią dalį būtų mokamas 0,03 proc. tarifas, nuo vienos iki dviejų medianų – 0,06 proc., o daugiau kaip dvi medianos – 0,1 proc. Vidutinis mokesčio dydis pagal šiuo metu nustatytą turto vertę siektų 13,5 euro per metus.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pažymi, kad lėšos iš mokesčio surinkimo priklausys nuo savivaldybių pasirinktų tarifų. Tikimasi, kad savivaldybėms pritaikius minimalų tarifą už antrą ir paskesnį būstą bendras mokesčių surinkimas siektų maždaug 25 mln. eurų, o taikant maksimalius tarifus – maždaug 100 mln. eurų.

Tuo metu Lietuvos bankas (LB) siūlo taikyti aštuonis NT apmokestinimo rėžius: nuo 0–10 tūkst. eurų vertės turtas apmokestinamas nebūtų, iki 10–25 tūkst. eurų vertės būstui būtų taikomas 0,1 proc. tarifas, 25–50 tūkst. – 0,2 proc., 50-100 tūkst. – 0,3 proc., 100–150 tūkst. – 0,4 proc., 150–300 tūkst. – 0,5 proc., 300–500 tūkst. – 1 proc. tarifas. Brangesnis nei 500 tūkst. eurų turtas būtų apmokestinamas 2 proc. tarifu.

Pritaikius LB siūlomą modelį, šios finansų institucijos vadovo Gedimino Šimkaus pademonstruotu pavyzdžiu, už 60 tūkst. eurų vertės turtą kasmet reikėtų mokėti 95 eurus, 150 tūkst – 415 eurų, 300 tūkst. – 1165 eurų. Banko skaičiavimu, šis modelis generuotų 97 mln. eurų pajamų valstybės biudžetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

444

444 portretas
Kažko nesuprastau matosi kad ten MARGARINAS !

pensininkė

pensininkė portretas
iš apmokestintų pajamų įsigijau būstą ir dar turiu mokėti turto mokestį, niekaip nesuprantu to mokesčio kodėl aš jį turiu mokėti juk jis mano tai kam aš skolinga ar kad turto turiu , matyt reikia būti beturčiu nieko nemokėsiu ir dar valstybė duos pašalpą kad nieko neturiu ir pamaitins vargšų valgykloje ir rūbų gausiu nemokamai , štai tikra laisvė, nieko nereikia turėti ir bus gerai

Kažko nesuprastau

Kažko nesuprastau  portretas
Tai kad aš moku NT mokestį, kas metus, koks dar NT mokestis, už lauko tualetą? Už žemę moku, nuo jos nustatytos savivaldybėje mokesčių procentų tam tikrų, už šiukšles moku, savivaldybė nustatytų mokesčių, kur beje parašyta kad už šiukšles moku nuo kvadrato kainos, tai čia ne NT mokestis? Juk jei superstiems valdininkams savivaldybėje reikia pinigų toliau vogti, tai gali pasidaryti už šiukšles didesnį mokestį nes jis nuo kv skaičiuojamas ir viskas...kokį čia dviratį Lt valdininkija isradineja? Paspirtuka gal.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių