Sūrio „Džiugas“ pavadinimas pripažintas saugoma geografine nuoroda

Lietuvoje daugėja produktų, pripažintų Europos mastu. Šią savaitę Europos Komisija pripažino sūrio „Džiugas“ pavadinimą saugoma geografine nuoroda, tad Lietuva turi jau 8 produktus, ženklinamus visoje Europoje atpažįstamais ir vertinamais kokybės ženklais: saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), saugomos geografinės nuorodos (SGN) arba garantuoto tradicinio gaminio (GTG).

Saugoma geografine nuoroda žymimi produktai pasižymi išskirtine kilme – jų kokybė ar kitos savybės susijusios su konkrečia geografine vietove, čia atliekamas bent vienas gamybos ir perdirbimo etapas.

Saugomų geografinių nuorodų sistema Europos Sąjungoje (ES) nustatyta siekiant padėti su geografine vietove siejamų produktų gamintojams užtikrinti deramą atlygį už jų gaminių ypatybes, taip pat ir vienodą pavadinimų kaip intelektinės nuosavybės teisės apsaugą ES teritorijoje. Kartu tai ir nauda vartotojams, nes jie turi galimybę gauti aiškią informaciją apie išskirtinius produktus.

Registracijos ES Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registre dar laukia „Kaimiškas Jovarų alus“ bei „Nijolės Šakočienės šakotis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paulius

paulius portretas
tai kad cia ne suris o suds

David Graeber

David Graeber portretas
Visai nudurnėjo ta Europa su savo "bullshits jobs" menedžeriais...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių