Susijusioms įmonėms siūlomos išlygos dėl PVM mokėjimo

Seimas spręs, ar susijusios įmonės arba verslininkai, neskaidantys verslo dirbtinai, galės nesiregistruoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais.

Teigiama, kad pataisa turės teigiamą poveikį smulkiajam verslui.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančią Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisą. Už balsavo 119, o susilaikė vienas parlamentaras. Toliau pataisą Seimas svarstys lapkričio 3 dieną. 

Pataisa leistų verslui netaikyti nuostatos dėl bendro to paties asmens ir jo kontroliuojamų įmonių pajamų skaičiavimo, tačiau įmonės turės įrodyti, kad jos niekaip nėra susijusios.

Pavyzdžiui, įmonių apyvarta galėtų būti vertinama atskirai, jeigu vyras ir žmona – įmonių vadovai – valdo dvi atskiras įmones, kurios nėra jų bendra nuosavybė, užsiima skirtinga veikla, pavyzdžiui, gėlių parduotuvė ir investicinė konsultacinė veikla.

Dabar, jei tas pats ar susiję asmenys kontroliuoja kelias įmones, visos jos ir jie patys privalo registruotis PVM mokėtojais, jeigu bendra jų pajamų suma per metus viršija PVM mokėtojo ribą (šiuo metu – 45 tūkst. eurų).

Finansų ministrė Gintarės Skaistės teigimu, dėl PVM ribos padidinimo smulkiam verslui bus apsispręsta, kai politinės partijos ras sutarimą tuo klausimu.  

„Yra vykusios diskusijos turbūt tiek oficialioje darbo grupėje, tiek turėjome analizes tarptautinių praktikų. Mūsų PVM riba šiaip yra viena iš aukštesnių Europos Sąjungoje. Turime galimybę numatyti ją šiek tiek didesnę. Tokį pasiūlymą bendrame krepšelyje turbūt galėtume turėti, tačiau tam, kad būtų rastas sutarimas dėl platesnės apimties mokestinių pakeitimų, reikalingos turbūt diskusijos ir su politinėmis partijomis“, – Seime sakė ji. 

Europos Komisija yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimo procedūrą dėl PVM sistemos netinkamo perkėlimo ir įgyvendinimo nacionalinėje teisėje. Todėl Vyriausybė siekia ištaisyti pažeidimą. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių