Pereiti į pagrindinį turinį

Svarbiausios euro dienos

2012-08-01 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

Šiandien prasidedantis dviejų dienų JAV Federalinių rezervų sistemos (FRS), atliekančios šalies centrinio banko funkciją, valdybos susirinkimas ir rytoj pradedamas Europos centrinio banko (ECB) posėdis yra du bene svarbiausi šių metų įvykiai. Po įspūdingų ECB vadovo Mario Draghi kalbų "darysime viską, kad euras gyvuotų" visas pasaulis su nerimu laukia rytojaus ECB posėdžio, kuriame, žinoma, bus privalu reaguoti į šiandien JAV priimtus sprendimus. Tiesą sakant, vertinant dabartinę trapią pasaulio ekonominę situaciją galima drąsiai teigti, kad gyvename neeiliniais laikais, kai pasaulio finansų sistema yra ties sugriuvimo riba ir didžiajai daliai pasaulio ekonomikos grasina visišku krachu. Ir tai nėra perdėta baimė. Tai, kas įvyks rytoj ir poryt per ECB posėdį, Europos ir viso pasaulio ekonomikos kryptį pakeis iš esmės.

Trumpai apie posėdį. ECB vadovas siūlo stiprinti Europos integraciją ir suteikti banko licenciją Europos stabilizaciniam mechanizmui (ESM) – fondui, kuris buvo naudojamas gelbėjant Graikiją, Portugaliją ir kitas problemines valstybes. Tai reiškia, kad visos Europos mastu būtų sukurta Iždo institucija, galinti nuolat ir legaliai kontroliuoti visos Europos valstybių finansus bei bankus. Taigi per ateinančias dvi dienas bus priimtas sprendimas, nulemsiantis euro ir visos Europos ateitį, – tolesnė integracija, kolektyvinis problemų sprendimas ir centralizuotų valdžios institucijų sukūrimas. Arba nacionaliniai interesai, vidinės rietenos ir viso to sukeltas chaosas, euro bei ES išformavimas. Blogiausia yra tai, kad didžiausias integracijos priešininkas – Vokietijos centrinio banko vadovas Jensu Widmannas – turi stiprų balsą ateinančiame rytojaus posėdyje ir veikiausiai sieks jau taisykle ES susitikimuose tapusio kompromisinio varianto, kuriame Vokietija būtų lygesnė už kitas ES valstybes. Tai gali gerokai sumažinti optimizmą dėl integracijos.

Tačiau yra kita medalio pusė – šiandienis JAV susitikimas. Jame bus sprendžiama, ar bus trečią kartą per šią krizę įjungiama dolerių spausdinimo mašina. Jei bus nuspręsta paleisti "žaliųjų" konvejerį, tai bus geras signalas eurui kiekybės požiūriu, nes JAV dolerio kursas tokiu atveju tikrai smuks. Ir, žinodami JAV sugebėjimą mobilizuotis bei operatyviai priimti sunkius sprendimus, Europos lyderiai gali atsidurti neigiamame kontekste su nacionalinėmis ir asmeninėmis ambicijomis; nepamirškime ir ypatingų biurokratinių procedūrų, sunkinančių svarbių sprendimų priėmimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų