Pereiti į pagrindinį turinį

Svarstoma perduoti biokuro gamybos funkciją miškų urėdijoms

2012-04-04 12:43
Svarstoma perduoti biokuro gamybos funkciją miškų urėdijoms
Svarstoma perduoti biokuro gamybos funkciją miškų urėdijoms / Shutterstock nuotr.

Aplinkos ministerija svarsto galimybę perduoti biokuro gamybos funkciją miškų urėdijoms. Taip esą tikimasi konkuruoti su galima monopolija rinkoje. Savo ruožtu privatūs biokuro gamintojai stebisi iniciatyva, jei taip pat baiminasi nelygios konkurencijos su valstybės sektoriumi, trečiadienį informuoja „Verslo žinios“.

„Šilumos rinkoje pastebima viena iš tendencijų, kad neretai biokurą pagamina ir parduoda šilumos gamintojams tų pačių šilumos gamintojų antrinės įmonės. Nesvarbu, kiek kainuoja žaliavos, jos pardavimas šilumos gamintojui yra gana brangus“, - sakė Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas.

Pasak jo, padėtį galėtų pakeisti Biokuro birža, taip pat ir teisės aktais numatyta pareiga šilumos gamintojams pirkti biokurą tik per šią biržą.

Tuo tarpu Lietuvos biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ prezidentas, bendrovės „Biovoice“ valdybos pirmininkas Remigijus Lapinskas sako, kad investuoti į biokuro gamybą urėdijoms tiesiog neapsimoka, nes šią sritį jau užtikrina privatus verslas.

„Kai valstybės įmonė pati yra žaliavos valdytoja ir perdirbėją, visi suprantame, kad galima žaisti skaičiais. Reikėtų patyrinėti, ar konkurencijos įstatymai leistų tokią veiklą įmonei, kuri pati valdo valstybės patikėtą turtą ir konkuruoja su privačiu verslu“, - sakė R.Lapinskas.

Pasak jo, asociacija greičiausiai kreiptųsi į Konkurencijos tarybą.

Šiuo metu urėdijos rinkai parduoda tik kirtimo atliekas. Įmonės, kurios perdirba biomasę į biokurą, žaliavas šiuo metu perka ir iš valstybinių, ir iš privačių miškų, medienos perdirbimo įmonių, importuoja iš Latvijos ar Baltarusijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų