Švenčionių savivaldybė demonstruoja puikius kvartalinės renovacijos rezultatus

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau dvejus metus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje pirmenybę gauti valstybės paramą renovacijai turi daugiabučiai, priklausantys kvartalui, t. y. įtraukti į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Į programas visoje Lietuvoje jau įtraukta 117 kvartalų, o vieną iš geriausių kvartalinės renovacijos praktikų šiuo metu demonstruoja būtent Švenčionių rajonas.

Kvartalinės renovacijos privalumai akivaizdūs – tai daugiau nei pavienių pastatų atnaujinimas – jos metu pakeičiamas visas kvartalo veidas, kadangi atnaujinamos poilsio ir kiemų erdvės, automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikštelės, sporto aikštynai, įrengiamos požeminės konteinerinės aikštelės.

Jovita Rudėnienė, Švenčionių rajono savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistė pabrėžia, jog Švenčionių savivaldybė ne tik organizuoja kvartalinės renovacijos procesą rajone, bet ir aktyviai ieško finansavimo galimybių šiems projektams įgyvendinti. Taip pat ir pati savivaldybė iš savo biudžeto lėšų finansuoja dalį darbų. Šiuo metu savivaldybės rajone vyksta 3 kvartalų atnaujinimas: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje, o specialistė turi patarimų, kaip juos sklandžiai įgyvendinti.

Įtraukti bendruomenės narius

Pašnekovė pasakoja, jog siekiant geriausio rezultato svarbu į procesą įtraukti bendruomenės narius nuo pat pirmųjų susitikimų, kurių metu yra paneigiami visi vyraujantys stereotipai, atsakomi iškilę klausimai.

„Yra buvę atvejų, kai namo renovacijai pritaria tik vienetai jo gyventojų, tačiau po kelių susitikimų visi vienbalsiai sutinka atnaujinti gyvenamąjį namą ir erdvę aplink jį. Taip pat didelę įtaką daro ir atsiliepimai – renovuotų namų gyventojai dalinasi pokyčių rezultatais su aplinkiniais, kurie taip pat susidomi šiomis galimybėmis“, – teigia ji.

Renovacijos procesas sustiprina ryšius tarp kaimynų, o atnaujinta aplinka skatina žmones daugiau laiko praleisti ne namuose, bet greta jų – kiemuose, žaidimų aikštelėse, sutvarkytose alėjose ar sporto aikštynuose.

Visas programos įgyvendinimo procesas taip pat įtraukia žmonės, kadangi jie aktyviai ieško ir siūlo savo pasiūlymus ir sprendimo būdus, o tuomet džiaugiasi išpildytais lūkesčiais.

„Renovacijos procesas sustiprina ryšius tarp kaimynų, o atnaujinta aplinka skatina žmones daugiau laiko praleisti ne namuose, bet greta jų – kiemuose, žaidimų aikštelėse, sutvarkytose alėjose ar sporto aikštynuose. Anksčiau šios erdvės buvo tuščios, o dabar džiaugiamės, jog žmones „ištraukėme“ iš namų ir paskatinome bendrauti“, – pasakoja J. Rudėnienė.

Planuoti darbus iš anksto

Ji pasakoja, jog sklandų ir sėkminga darbų vykdymą taip pat lemia tinkamas suplanavimas: „Planavimas padeda išvengti tokių situacijų, kai tinkamai nesudėliojus darbų tenka ardyti naujai sudėtus šaligatvius, pavyzdžiui todėl, kad reikia keisti vamzdynus.“

Šalia kvartalinės renovacijos įgyvendinimo priemonių vyksta ir kiti projektai – įrengiamos požeminės konteinerines aikštelės, kuriose sumontuoti šiuolaikiški konteineriai atliekų surinkimui. Jie pakeitė jau daugelį metų naudojamus, nusidėvėjusius plastikinius konteinerius.

Sutaupyti penktadalį energijos

Įgyvendinant kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas itin svarbu tai, kad įsipareigojama pasiekti ne mažesnį nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymą. Tokius rezultatus nulemia tai, kad neužtenka renovuoti tik viešuosius pastatus ir daugiabučius, reikia modernizuoti ir šilumos tiekimo tinklus ar neefektyvų gatvių apšvietimą pakeisti energiškai efektyvesniu.

„Kvartalinę renovaciją pradėjome nuo požeminių darbų – pirmiausia modernizavome centralizuotus šilumos tiekimo tinklus – likusius nerenovuotus magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožus. Dabar jie yra pritaikyti renovuotų daugiabučių šiluminės energijos poreikiui“, – akcentuoja pašnekovė.

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) teigia, jog savivaldos indėlis didinant pastatų energinį efektyvumą artimiausioje ateityje tik didės – beveik 80 proc. visų daugiabučių namų atnaujinimo projektų planuojama įgyvendinti per savivaldybes, o Švenčionių rajonas yra vienas geriausių savivaldos įsitraukimo pavyzdžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaunadienė arčiau tiesiog tokių DURNIŲ nesurado!

Vida

Vida portretas
Nesuprantu žmonių bukuno. Lįsti į skolas bankui vos ne visam gyvenimui. Už procentus kiek sumoka bankui galima visą butą nusipirkti. Dabar pradėjo vilioti sutvarkytais kiemai, kai pastato kelias pigias aikšteles vaikams.

agaddd

agaddd portretas
kauno diena - raso apie svencionis, nuostabi zinia kaunieciams :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių