Šviežių vaisių ir daržovių sezonas įsibėgėja – kainų šuolio lietuviai nepajuto

  • Teksto dydis:

Atėjus vasarai, vaisiais ir daržovėmis, rodos, galime mėgautis be paliovos. Natūralu, jog šis metų laikas diktuoja ir kasdienį meniu, į kurį norisi įtraukti kuo daugiau šviežių, maistingų, organizmo neapsunkinančių ir svarbiausia – sezoninių gėrybių. Prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, šiemet lentynose galima rasti ne tik platų asortimentą, bet ir kur kas patrauklesnes kainas.

Karštomis vasaros dienomis gaivina agurkai

Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, kalbant apie daržoves, vasaros pirkėjų favoritai – agurkai ir pomidorai. „Šį sezoną galime pasidžiaugti, nes bazinių daržovių – agurkų ir pomidorų – kainos, lyginant su ankstesniais metais, krito. Pavyzdžiui, agurkų kainos sumažėjo net 30 proc., o tai natūraliai padidino jų paklausą ir populiarumą tarp pirkėjų. Juk agurkai vasarą – nepamainomas ingredientas: pradedant šaltibarščiais, baigiant saldžiojo deserto vaidmeniu, derinant juos su sūriu ir medumi“.

Pasak atstovės, nors vaisių ir daržovių kainoms paprastai didžiausią įtaką turi gamtinių sąlygų veiksniai, sezoniškumas bei derliaus gausa, Lietuvos augintojai agurkus augina šiltnamiuose, kuriuose gali reguliuoti drėgmės kiekį priklausomai nuo poreikio, t. y. lietaus stygius jų neveikia taip, kaip kitų daržovių kultūrų, kurios auginamos lauke.

Populiariausi, anot B. Čaikauskaitės, yra tradiciniai, lietuviški trumpavaisiai agurkai: „Iš visų praėjusiais metais parduotų agurkų net 65 proc. sudarė būtent trumpavaisiai, vietos augintojų užauginti agurkai“.

Lyderių pozicijų neužleidžia pomidorai ir bulvės

Šiltojo sezono metu pirkėjų krepšelius tradiciškai papildo ir kitos daržovės. Tarp perkamiausių, B. Čaikauskaitės teigimu, – pomidorai, bulvės.

„Jau keletą metų iš eilės pirkėjus džiugina tolydžio mažėjančios pomidorų kainos. Dėl šios priežasties jų pardavimai yra ūgtelėję. Tiesa, daugiausiai vasaros metu vis dėlto nuperkama šviežių lietuviškų bulvių. Tai – laiko patikrinta, tautiečių visus metus itin mėgstama daržovė, tačiau šviežio derliaus bulvės visuomet sulaukia ypatingo dėmesio“, – įsitikinusi B. Čaikauskaitė.

Vaisių kainos palankios pirkėjams

Dėkingas saulėtų dienų skaičius šiais metais padovanojo ir gausų vaisių asortimentą. B. Čaikauskaitės teigimu, didžioji dalis vaisių kainų krito.

„Šiemet pirkėjai tokių vaisių kaip kriaušės, obuoliai, vynuogės, ankstyvieji kaulavaisiai, pavyzdžiui, slyvos, gali įsigyti kur kas palankesnėmis kainomis nei ankstesniais metais. Tuo tarpu kitų mėgstamų vasaros sezono vaisių – arbūzų, melionų, apelsinų – kainos išliko stipriai nepasikeitusios“, – teigia prekybos tinklo komunikacijos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių