Pereiti į pagrindinį turinį

Taksistai pasigenda socialinių išmokų

2012-05-17 14:55
Taksistai pasigenda socialinių išmokų
Taksistai pasigenda socialinių išmokų / Simono Švitros nuotr.

Profesinių sąjungų atstovai tikina, kad taksi įmonės taksistus verčia dirbti pagal individualios veiklos pažymas, užuot įdarbinę pagal darbo sutartis.

Jaučiasi nuskriausti

Šiuo metu šalyje dirba 3,5–4 tūkst. taksi vairuotojų, kaip sakė Taksi darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Gediminas Sabaitis. Anot jo, dirbti pagal individualios veiklos pažymą verčiami taksistai jaučiasi nuskriausti.

„Taksi vairuotojai ir kiti pagal individualios veiklos pažymą dirbantys žmonės netenka beveik visų socialinių garantijų. Be to, tai apsunkina buhalterinę apskaitą. Reikia vesti žurnalus: nurašyti nusidėvėjusį ilgalaikį turtą, skaičiuoti degalų sąnaudas ir pan., o kaip tai daryti – nežinia“, – sakė G.Sabaitis ir pabrėžė, kad tokiems darbams atlikti reikia samdyti buhalterį.

Todėl jo siūlymu pagal individualios veiklos pažymėjimą dirbantiems taksi vairuotojams ir kitiems darbuotojams turėtų būti nustatytas fiksuotas mėnesinis mokestis, kuris apimtų privalomojo sveikatos draudimo, gyventojų pajamų ir socialinio draudimo mokesčius.

„Jeigu žmogus norėtų gauti didesnes išmokas, didesnę kaupiamos pensijos dalį, jis galėtų savarankiškai mokėti didesnes socialinio draudimo mokesčio įmokas “Sodrai", – siūlė G.Sabaitis. Taip esą apskaita būtų supaprastinta ir žmogus turėtų apskaičiuoti tik savo pajamas ir išlaidas.

Pokyčių nežada

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio dialogo, darbo santykių ir darbo apmokėjimo skyriaus vedėja Eglė Radišauskienė darbo grupės idėją įvertino neigiamai ir sakė, kad tai tik apsunkintų darbą: „Kaip sakoma, jeigu nori viską sužlugdyti – sudaryk darbo grupę. Manau, su atskirais specialistais aptarti klausimus ir išsiaiškinti jų siūlymus dėl mokesčių galima, tačiau išbalansuoti esamos sistemos niekas nesiryš.“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vyriausioji specialistė Ūla Urbaitė patikino, kad jau anksčiau būta pasiūlymų sujungti kelis mokesčius į vieną, tačiau tai yra pernelyg sudėtinga. Esą dvi nepriklausomos – „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos – mokesčių administravimo sistemos susikūrusios jau seniai ir jų suardymas sukeltų tik neaiškumų.

Ū.Urbaitė taip pat pabrėžė, kad pagal individualios veiklos pažymą dirbantys žmonės socialinio draudimo garantijas turi ir yra draudžiami trijų rūšių iš penkių draudimu.

„Beveik visas esmines socialines garantijas turi vykdantys individualią veiklą. Visi gali gauti sveikatos paslaugas ligoninėje ir poliklinikoje, taip pat yra draudžiami gauti socialinio draudimo pensiją, mokamos tėvystės ir motinystės išmokos“, – sakė Ū.Urbaitė.

Prognozuoja apgavystes

Anot Ū.Urbaitės, individuali veikla turi nemažai pranašumų. Jos teigimu, dirbant pagal darbo sutartį socialinio draudimo mokestis mokamas nuo bet kokio dydžio uždarbio – nėra jokių įmokų ribų, o individualios veiklos pažyma garantuoja lengvatų.

„Dirbant pagal individualios veiklos pažymėjimą tik pusė pajamų yra apmokestinamos, be to, yra įmokų viršutinės ribos. Tai reiškia, kad beveik 6 tūkst. litų ribą viršijančios pajamos neapmokestinamos. Tokias lengvatas turi tik dirbantys pagal individualios veiklos pažymą“, – sakė ji.

Tačiau Lietuvos profesinės sąjungos „Taksi solidarumas“ pirmininko Vydo Adomavičiaus manymu, pagal individualią veiklą dirbantiems žmonėms taikomi keli mokesčiai ir sudėtinga buhalterija skatins žmonių nesąžiningumą: „Metų pabaigoje visi žmonės valstybę apgaudinės – slėps mokesčius kiek galėdami.“

Profesinės sąjungos „Taksi Solidarumas“ atstovas Ruslanas Platačas pabrėžė, kad šalyje nuolat kalbama apie smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimą, tačiau jis yra gniaužtuose. Anot jo, mokesčių reikalavimai nelankstūs, nors taksi kategorijų esama įvairių: „Vieni taksi vairuotojai turi privačius automobilius, kiti dirba įmonėse, treti vairuotojai savo automobilius nuomoja taksi įmonėms ir pan.“

Ligos pašalpų negaus

Tačiau taksi vairuotojai baiminasi, kad ligos atveju liks be nieko. Profesinės sąjungos atstovų manymu, bene didžiausia problema yra negaunama ligos pašalpa. Esą nelaimės atveju keliems mėnesiams patekę į ligoninę jie jokių išmokų negautų ir savo šeimą būtų priversti palikti badauti.

Ū.Urbaitės teigimu, savarankiškai dirbantis žmogus ligos pašalpos negauna, nes pagrindinis pašalpos tikslas yra ligos atveju kompensuoti prarastas darbo pajamas. O jų anot Ū.Urbaitės, savarankiškai dirbantis žmogus tarsi nepraranda: „Savarankiškai dirbantis asmuo tikrai neturi nuolatinio darbo ir nuolatinių darbo valandų. Jis gali rinktis.“ Nors V.Adomavičius pabrėžė, kad taksi vairuotojai rinktis negali, esą neišvažiavę dirbti jie nepamaitintų savo šeimos.

Ū.Urbaitė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad pagal darbo sutartį dirbantys žmonės turi darbdavius, kurie užmoka už pirmąsias dvi ligos dienas. O vykdantys individualią veiklą esą darbdavio ir apskaitos žiniaraščių neturi.

„Aš pats esu sau darbdavys ir už pirmas dvi ligos dienas galiu sumokėti pats. Ar tai, kad aš uždirbu sau, reiškia, kad aš neuždirbu? Kodėl mes negalime mokėti kokio nors mokesčio ir būti apdrausti?“ – piktinosi A.Pašukas.

Vis dėlto Ū.Urbaitė patikino, kad yra savanoriškas socialinis draudimas ligos atveju. Jis pagal individualią veiklą dirbantiems žmonėms gali būti kaip saugiklis, kad ligos atveju jais bus pasirūpinta.

Darbdaviai ar ne?

Neturėdami darbdavio, savarankiškai dirbantys žmonės ligos pašalpos gauti negali. Tačiau prabilus apie nepalankią savarankiškai dirbančių žmonių padėtį prašant paskolų, jie bematant buvo vainikuoti „darbdaviais patiems sau“.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ valdybos narės Ritos Kairienės teigimu, į individualią veiklą vykdančius žmones šalies bankai žiūri atsargiai, nes jų pajamos nepastovios. Todėl pagal individualios veiklos pažymą ir darbo sutartį dirbančių žmonių galimybės – nevienodos.

V.Adomavičius patikino, kad vien dėl to kalbėti apie taksi parko atnaujinimą nė neverta. Esą pagal individualią veiklą dirbantiems taksistams galimybių gauti paskolą ar išperkamąja nuoma įsigyti automobilį nėra.

Vis dėlto Susisiekimo ministerijos Kelių transporto skyriaus vyriausiasis specialistas pabrėžė, kad bankai pirmiausia įvertina kliento mokumą ir jo galimybes, nepriklausomai nuo vykdomos veiklos. Darbas pagal individualią veiklą esą bankų pasitikėjimo nemažina, nes žmogus yra pats sau darbdavys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų