Tarnyba: Kinija oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą

Kinijos generalinė muitinės administracija trečiadienį oficialiai informavo Lietuvą stabdanti jos jautienos, pieno produktų ir alaus importą, BNS patvirtino Maisto ir veterinarijos tarnyba. Jos vadovas sako, kad nuo pernai rudens Lietuva neeksportuoja gyvūninės kilmės produktų į Kiniją, įmonėms pačioms atsisakius juos siųsti.

„Vakar vakare gavome notą dėl jautienos, pieno produktų ir alaus eksporto iš Lietuvos į Kiniją sustabdymo“, – BNS sakė tarnybos atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Tarnybos vadovas Mantas Staškevičius sakė, kad tokią notą tarnyba gavo pirmą kartą. Pasak jo, Kinijos įstaiga nurodė, jog importo iš Lietuvos sustabdymo priežastis – dokumentų trūkumas.

„Labai keista, nes mes teikiame ir teikėme visą jų prašomą informaciją, kaip ir dirbame su kitomis ne ES šalimis. Iki šiol niekada nebuvome sulaukę jokios notos iš šios valstybės dėl kažkokių dokumentų ar informacijos trūkumo“, – BNS sakė M. Staškevičius.

„Kinijos kompetentingos institucijos atstovai 2020 metais vykdė nuotolinį auditą Lietuvos tiek jautienos, tiek žuvų produktų. Buvome pakankamai gerai įvertinti, visa informacija buvo pateikta“, – pridūrė jis.

M. Staškevičiaus teigimu, paskutines gyvūninės kilmės produktų siuntas Lietuvos įmonės išsiuntė pernai lapkritį, tačiau Lietuvos ir Kinijos santykiams paaštrėjus, Kinijos rinkos jos atsisako.

„Nuo praėjusių metų spalio-lapkričio mėnesių, kas liečia gyvūninės kilmės produktus, turbūt visos įmonės, kurios turėjo leidimus į šią šalį, sustabdė ir nei žuvies, nei pieno, nei jautienos produktų jau nesertifikuojam, praktiškai įmonės atsisakė siųsti, jos diversifikuoja ir ieško kitų tinkamų rinkų“, – sakė tarnybos vadovas.

„Mūsų pasiūlymas ir yra ieškoti kitų rinkų, nes jei įmonės nėra tikros, kad ta produkcija pasieks Kinijos importuotojus, tai nereikėtų rizikuoti šitoje vietoje“, – pridūrė jis.

Visgi jis sakė, kad su Kinijos institucijomis dar bus kalbama, bus pakartotinai pateikiami dokumentai ir aiškinamasi situacija.

Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

Kinijos Generalinė muitinės administracija pranešė nuo trečiadienio sustabdžiusi jautienos importą iš Lietuvos, tačiau priežasčių nenurodė, rašo e. leidinys „Euractiv“, remdamasis agentūra „Reuters“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas (Džao Lidzianas) atsisakė išsamiau kalbėti apie jautienos importo sustabdymą, tačiau pareiškė, kad Lietuva turėtų ištaisyti savo klaidas.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Kinija yra didžiausia pasaulyje jautienos importuotoja, tačiau importas iš Lietuvos yra minimalus. Kinijos muitinės duomenimis, šalis pernai importavo iš viso 2,36 mln. tonų jautienos, įskaitant vos 775 tonas iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Z

Z portretas
Ačiu labai,dabar bus pas mus papigiau

CHUNTOS DVELKSMAS

CHUNTOS DVELKSMAS portretas
Kiniečiai malačiai,išvis galėtų pilnai nutraukti diplomatinius santykiussu Lietuva ir išvaryti likusius darmajiedus,kol neatsistatydins NEADEKVAČIŲ DEBILŲ VYRIAUSYBĖ.

pokyčiai po pokyčiu

pokyčiai po pokyčiu portretas
čia tik krizelė
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių