Pereiti į pagrindinį turinį

Technologijų parodoje – žvilgsnis į netolimą ateitį

2009-01-15 09:00

Praėjusį savaitgalį technologijų mėgėjų žvilgsniai krypo į JAV miestą Las Vegasą. Čia šurmuliavo viena didžiausių pasaulyje elektronikos parodų CES. Šiųmetėje parodoje per pustrečio tūkstančio bendrovių demonstravo ateities gaminius.

Tiesa, nuotaikos parodoje nebuvo itin džiugios. Pasaulį apėmusi ekonominė krizė neaplenkė ir technologijų srities: beveik visose pasaulio šalyse elektronikos prekių pardavimas 2008-ųjų pabaigoje smuko.

Nieko gera nežada ir šie metai. Pagal įvairių analitikų prognozes elektronikos įrenginių pardavimas 2009-aisiais, palyginti su praėjusiais metais, mažės 1–5 proc. Be to, prieš pat parodą didžiausia pasaulyje procesorių gamintoja "Intel" dar kartą sumažino prognozuojamą pelną, o kompiuterių klaviatūrų ir pelių gamintoja "Logitech" pranešė atleidžianti 15 proc. personalo.

Vis dėlto, kaip tikino vienas parodos dalyvių, naujovių niekas nesustabdys. Nors šiųmetėje CES ir trūko ankstesnės parodos pompastikos, pažiūrėti tikrai buvo į ką. Karčiausios parodos naujienos buvo trimačio vaizdo televizoriai, dar mažesni nešiojamieji kompiuteriai, naujos "Windows" sistemos versijos debiutas.

Mažėjantys kompiuteriai

Prieš metus interneto kompiuterių sėkme tikėjo nedaugelis, o dabar į jau beveik nuvažiavusį traukinį suskubo įšokti visi. Įdomu tai, kiekvienas gamintojas turi savą interneto kompiuterio viziją. Pavyzdžiui, "Acer" ir "Asus" siūlo itin pigius nedidelius, daugiausia naršyti internete tinkamus kompiuterius. O "Sony" ir HP kuria itin mažus, funkcionalius, tačiau brangesnius interneto kompiuterius, kurie galėtų atstoti įprastus įrenginius.

Daug dėmesio parodoje sulaukė pirmasis "Sony" bandymas įsitvirtinti interneto kompiuterių rinkoje. Bendrovė pristatė bene lengviausią pasaulyje kompiuterį "SonyVaio P", sveriantį kiek daugiau negu 600 g. Kompiuteris turi 1,33 GHz spartos "Atom" procesorių, 2 GB aktyviąją atmintinę, standųjį diską, 3G ir "Wi-FI" ryšio lustus, įdiegta GPS funkcija. Nedidelio 8 colių įstrižainės ekrano skiriamoji geba įspūdinga – 1600 x 768 taškų. Reikalą kiek gadina įrenginyje įdiegta ir lėtokai veikianti "Windows Vista". JAV parduotuvių lentynose šis kompiuteris pasirodys vasario pradžioje ir kainuos apie 900 JAV dolerių. Vėliau jis turėtų atkeliauti ir iki Europos.

Beje, atrodo, interneto kompiuterių – vienų iš nedaugelio įrenginių – paklausa šiais metais neslūgs. Per praėjusią kalėdinę prekybą jie buvo viena geidžiamiausių prekių.

Trimačiai vaizdai namuose

Trimačio vaizdo (3D) filmus kol kas buvo galima žiūrėti tik kino teatruose. Nors 3D technologija sukurta prieš gerą pusšimtį metų, jos pritaikyti televizoriams nesisekė. Šiemet į parodą trimačio vaizdo televizorius atsivežė daugelis gamintojų. Kartu buvo demonstruojamos ir naujoviškos galimybės valdyti televizorių gestais.

Kai kurios bendrovės jau siūlo įsigyti trimačio vaizdo televizorių, tik jie įkandami ne visiems. Pavyzdžiui, "Philips" dar 2008 m. pabaigoje pradėjo pardavinėti 142 cm įstrižainės televizorius, galinčius rodyti didelės skiriamosios gebos trimatį vaizdą, tačiau jo kaina siekia apie 25 tūkst. JAV dolerių. Gamintojai ramina, kad tokių televizorių kainos ateityje turėtų gerokai kristi ir po penkerių metų juos galėtų įsigyti kiekvienas norintis.

Kol kas trūksta ir tokiems televizoriams skirtų filmų ar televizijos kanalų. Ateityje numatoma spręsti ir šią bėdą. Parodoje buvo galima pažiūrėti trimačio vaizdo futbolo varžybų įrašą. O neseniai Jungtinės Karalystės televizija "Sky TV" sėkmingai išbandė tiesiogines trimačio vaizdo transliacijas. Nors filmuoti tokį vaizdą reikalinga speciali įranga, 3D televizijos signalą galima perduoti įprastais skaitmeniniais kanalais, todėl nereikia keisti infrastruktūros. "Sky TV" inžinierių manymu, 2012-aisiais Londone vyksiančias olimpines žaidynes būtų įmanoma filmuoti ir rodyti trimatėje erdvėje.

Trimačio vaizdas pasiūlytas ir žaidimų mėgėjams – tai "Nvidia" sukurti specialūs akiniai "GeForce 3DVision". Žaidžiant bet kokį naujesnį žaidimą užsidėjus šiuos akinius gali susidaryti trimatės erdvės įspūdis. Tačiau norint gauti kokybišką vaizdą, prireiks naujausio LCD monitoriaus.

Gigantiškos atminties kortelės

SD atminties kortelių asociacija, jungianti įvairius elektronikos gamintojus, parodoje pristatė naują atminties kortelių standartą SDXC. Specialistų teigimu, po kelerių metų tokių atminties kortelių talpa galėtų siekti net iki 2 terabaitų (apie 2 tūkst. gigabaitų). Dabar daugelio atminties kortelių talpa vidutiniškai – apie 2–4 gigabaitus.

Į SDXC korteles galėtų tilpti šimtai didelės raiškos filmų ar daugybė kitokios informacijos, jas būtų galima naudoti kompiuteriuose, telefonuose ar muzikos grotuvuose. Pirmos šio tipo kortelės, kurių talpa bus 64 gigabaitai, turėtų pasirodyti jau šių metų pabaigoje. Ateityje tokios kortelės ir "flash" tipo atmintinės pakeis lėtesnius ir daugiau energijos naudojančius kompiuterių standžiuosius diskus.

Sugrįžo iš užmaršties

Galima sakyti, kad iš pelenų prisikėlė seniai visų pamiršta išmaniųjų telefonų rinkos dalyvė bendrovė "Palm". Ji parodoje pristatė telefoną "Palm Pre", kuriame įdiegta nauja operacinė sistema "WebOS".

Šios bendrovės grįžimas įdomus tuo, kad mažiau nei prieš dešimtmetį "Palm" užėmė didžiąją dalį mobiliųjų įrenginių rinkos ir gamino populiarius skaitmeninius delninukus. Šiuo metu, užimdama vos 4 proc. pasaulinės rinkos, bendrovė ketina tapti rimtu konkurentu tokiems išmaniųjų telefonų gamintojams kaip "Apple", "Google", "Nokia" ar "Research in Motion".

"WebOS" žada nemažai. Telefonus su šia operacine sistema bus galima valdyti liečiant ir gestais, lengvai sukurti ir juose naudoti įvairias programas, į vieną duomenų bazę sujungti įvairią informaciją ryšiams palaikyti (telefonų numerius, e. pašto adresus, socialinių svetainių paskyrų vardus). "Palm" telefonas su įdiegta naująja operacine sistema JAV ir Europoje turėtų pasirodyti iki šių metų vidurio.

Išmaniųjų telefonų rinka šiais metais bus viena iš nedaugelio sričių, kuri išliks atspari ekonominiams sunkumams. Nenuostabu, kad dauguma telefonų gamintojų labai stengiasi kovodami dėl rinkos dalies.

"Windows 7" debiutas

Dar viena parodos "vinimi" tapo "Microsoft" naujos operacinės sistemos "Windows 7" debiutas. Parodoje pristatyta bandomoji šios sistemos versija – ją iš "Microsoft" svetainės atsisiųsti ir išmėginti savo kompiuteryje gali kiekvienas vartotojas.

"Windows 7" turėtų pakeisti daug kritikos sulaukusią ir neišpopuliarėjusią "Windows Vistą". Atrodo, "Microsoft" programuotojams kuriant naująją sistemą pavyko išspręsti bent dalį problemų, kėlusių galvos skausmą "Windows Vistos" naudotojams. "Windows 7" jau spėjusių išbandyti žmonių teigimu, ši sistema pastebimai spartesnė, o jos naudotojo sąsaja paprastesnė. Spėjama, kad galutinė "Windows 7" versija prekyboje turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Elektra be laidų

Net kelios bendrovės parodoje pristatė iš pažiūros paprastą, tačiau itin naudingą technologiją – prietaisų įkrovimą nenaudojant laidų. Atrodo, dar viena svajonė greitai gali tapti realybe, ir įvairūs prietaisai visiškai atsikratys laidų. Bendrovės "Fulton" ir "Powermat" pademonstravo, kaip nuotolinio valdymo pulteliai, telefonai ar muzikos grotuvai gali būti įkrauti nejungiant jų į elektros tinklą. Elektros srovė jiems tiekiama naudojantis magnetinio lauko efektu. Tiesa, per atstumą nepavyksta perduoti stipresnės elektros srovės, todėl didesni įrenginiai, pavyzdžiui, kompiuteriai, veikti be laidų kol kas negali. Kita vertus, mokslininkams jau yra pasisekę per atstumą įžiebti 60 vatų lemputę, tad tik laiko klausimas, kada kompiuteriai irgi nusimes visus laidus.

Laikrodis-telefonas

Daug dėmesio parodoje sulaukė bendrovės LG pristatytas telefonas "GD910", skirtas nešioti ant riešo. Nors laikrodžio-telefono idėją bandyta įgyvendinti ne kartą, toks dviejų prietaisų junginys sėkmės nebuvo sulaukęs. Jis buvo gremėzdiškas ir nepatogus naudoti. Šįkart pavyko kur kas labiau: laikrodis nedidelis, atrodo dailiai, turi pagrindines telefono funkcijas, išsiskiria naujovišku valdymu. LG žada, kad "GD910" dar šiais metais bus galima išvysti ir Europoje.


Prognozės

Tyrimų bendrovė "Forrester Research" prognozuoja, kad šiais metais privataus ir viešojo sektoriaus išlaidos kompiuteriams, programinei įrangai ir kitiems komunikacijų produktams mažės 3 proc. Tai pirmas kartas nuo 2002-ųjų, kai išlaidos informacinėms technologijoms (IT) veikiausiai mažės. 2002 m. išlaidos IT krito 6 proc., arba tiek pat, kiek ir 2001-aisiais po IT bendrovių krizės JAV.

Veržtis diržus ketina ir naudotojai. Bendrovės JAV atliktos apklausos duomenimis, tik 5 proc. gyventojų ketino didinti išlaidas elektronikos įrenginiams šiais metais, o daugelis teigė ketinantys jas gerokai apkarpyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų