Tęsiantis ginčui su Rusija, Baltarusija importuos naftos per Lietuvą

Baltarusijai tęsiant ginčą su Rusija dėl naftos tiekimo sąlygų, alternatyvą Minskui pasiūlė Lietuva – šią savaitę Klaipėdos uostą pasieks Baltarusijai skirtas žaliavinės naftos krovinys iš Norvegijos.

Vyriausybės atstovai sako, kad Lietuva Baltarusijai ateityje galėtų padėti ir apsirūpinti dujomis, jei Minskas norėtų sumažinti priklausomybę nuo Maskvos.

Naftos terminale Klaipėdoje šią savaitę laukiama tanklaivio „Breiviken“, atgabenančio žaliavinės naftos krovinį. Perkrauta nafta toliau geležinkeliu bus gabenama į Baltarusiją, patvirtino valstybės valdoma bendrovė „Klaipėdos nafta“.

Įmonės naftos verslo direktorius Giedrius Sabaliauskas BNS teigė, kad dialogas dėl naftos produktų eksporto bei žaliavinės naftos importo galimybių su klientais Baltarusijoje vyksta nuolatos.

„Šiuo metu kitų užklausų iš Baltarusijos dėl žaliavinės naftos importo neturime, tačiau kaip ir esame skelbę anksčiau, teoriškai skaičiuojant šiai dienai per terminalą galėtume perkrauti iki 3 mln. tonų žaliavinės naftos“, – teigė jis.

Krovinį gabensiančių „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas teigė, kad ši valstybės valdoma bendrovė „nuolat stebi situaciją rinkoje ir siekia pasiūlyti klientams konkurencingus sprendimus“.

Baltarusijos naftos bendrovė BNK naftą importuos iš Norvegijos Johano Sverdrupo telkinio, naujienų agentūrai „Reuters“ pranešė BNK kontroliuojantis Baltarusijos valstybinis koncernas „Belneftechim“.

Į Baltarusijos perdirbimo gamyklą „Naftan“ bus atgabenta apie 80 tūkst. tonų Johano Sverdrupo telkinyje išgautos naftos, informavo „Belneftechim“.

Maskvai ir Minskui nepasiekus susitarimo dėl naftos tiekimo 2020 metais sąlygų, Rusija nuo sausio 1 dienos sustabdė naftos tiekimą Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, po kelių dienų tiekimas buvo iš dalies atnaujintas.

Baltarusijos valdžia skelbė, kad naftos importo pasiūlymus išsiuntė Baltijos šalims, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva gali pasiūlyti Baltarusijai alternatyvą tiek naftos, tiek dujų importui iš Rusijos.

Energijos šaltinių tiekimo klausimus ministras numato aptarti per vasario pradžioje planuojamą vizitą Minske.

„Esame suinteresuoti, kad Baltarusija diversifikuotų energijos išteklių tiekimą, ir tai yra vienas iš tų pavyzdžių, naudojantis Klaipėdos uostu ir geležinkeliais“, – pirmadienio vakarą BNS sakė L. Linkevičius.

„Jei būtų interesas, būtų galima svarstyti ir dujų tiekimo klausimus taip pat. Tuos klausimus bus galima aptarti per mano vizitą Minske, šalia kitų aktualių mūsų darbotvarkės klausimų“, – pridūrė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GERADARIAI

GERADARIAI portretas
Pribaiks gyventojus naftos smarve ... KOSMARAS PERKRAUTI nesugeba tai nuodija visus aplinkui

PasKa

PasKa portretas
Ne pirma karta. Bet tai tik žaidimai.

saso sako

saso sako portretas
ir niekaip neatsisako rusiškos naftos??? Idomus zmogeliai....Nusipirktu intepinze ir butu ,,nepriklausomi,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių