Tikrino prekiautojus daržovėmis ir vaisiais: daugelyje vietų – pažeidimai

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tęsia sezoninių uogų, vaisių ir daržovių prekybos viešose vietose patikrinimus Lietuvoje, siekiant įvertinti, ar šiais produktais prekiaujama laikantis privalomų ženklinimo bei atsekamumo reikalavimų. Liepos mėn. sezoninių prekybos vietų patikrinimai buvo atliekami Kauno regione.

Patikrų metu VMVT Kauno departamento inspektoriai vertino, ar prekyba viešose vietose vykdoma turint produktų kilmę, saugą, kokybę ir įsigijimą patvirtinančius dokumentus, ar kainų etiketėje pateikiama kilmės šalis sutampa su nurodyta pridedamuose dokumentuose, be to, ar vartotojams nurodoma visa privaloma informacija.

Deja, bet daugelyje prekybos vietų (78,5 proc.) buvo nustatyta ženklinimo pažeidimų – prekiautojai dažniausiai nenurodė tiekėjo ar ūkininko pavadinimo bei adreso, vartotojams nebuvo suteikiama galimybė matyti, iš kokių šalių atsivežtais šviežiais vaisiais, daržovėmis ar uogomis yra prekiaujama. Taip pat nustatyta atvejų, kai nenurodytas produkto pavadinimas, kilmės šalis, kokybės klasė bei produktų kaina (pvz., kilogramo kaina nefasuotų produktų, jei produktas fasuotas – jo kaina). Dėl nustatytų pažeidimų prekiautojai buvo įspėti. Pakartotinai nustačius tokio paties pobūdžio pažeidimus bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Kaune vykusių patikrų metu nustatyta, kad trys didmeninės prekybos vaisiais, uogomis ir daržovėmis tiekėjai veiklą vykdė nelegaliai, nes nebuvo jos įregistravę VMVT. Vienas iš tiekėjų, tikrinant sezoninę prekybos vietą, pateikė suklastotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, šią galimai suklastoto dokumento informaciją inspektoriai tolesniam tyrimui perdavė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams.

Specialistai primena, kad parduodant šviežius vaisius ir daržoves visa ženklinimo informacija apie produkciją vartotojams turi būti pateikta matomoje vietoje, šalia produkto. Privaloma nurodyti produkto pavadinimą, kokybės klasę (ženklinant bulves, braškes ir žemuoges, kriaušes, obuolius, saldžiąsias paprikas, pomidorus, salotas, garbanotąsias ir plačialapes trūkažoles, išskyrus salotines trūkažoles) bei veislę ar prekinį tipą (privaloma ženklinant obuolius, salotas ir garbanotąsias bei plačialapes trūkažoles, kriaušes, pomidorus, bulves), kainą.

Grynąjį kiekį privaloma nurodyti parduodant fasuotus produktus. Vartotojai turi būti informuoti apie produkto kilmę, nurodant, kad parduodamus produktus rinkai pateikė Lietuvos augintojas (nurodomas ūkininko vardas pavardė, adresas), jei tiekėjas iš kitos Europos Sąjungos ar ne ES šalies – turi būti nurodytas jo pavadinimas bei adresas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

planetos turgelyje

planetos turgelyje portretas
tūlas prekeiva prie stomotog.klinikos specializuojasi praėjusio galiojimo laiko produktų pardavimų .Apšaukia žmones mažaraščiais kurie nežino kad arbatžolės ,kuo senesnės-tuo geresnės.Silkės saulėje--kas joms atsitiks ?.Vampyras,...

Pirkejas.

Pirkejas. portretas
Girstucio turguje,kai ieini i turgu,desineje antra darbuotoja,vardu Ingrida,ji yra samdoma sukciuviene,aferiste kokiu reta.Nenurodo kainu ant produktu,ir visus apsveria,o jau leksikonas,grynai nekulturinga kiaule .Eikite visi pas pardaveja vardu Egle,labai sazininga moteris,teisingai nurodytos kainos,niekada neapsveria savo naudai,nes ji yra darzoviu skyriaus savininke ir pati prekiauja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių