Trečiųjų šalių darbuotojams – muitų lengvata dėl asmeninių daiktų įsivežimo

  • Teksto dydis:

Siekiant padėti sklandžiai į Lietuvą persikelti čia investuojančių trečiųjų šalių įmonių darbuotojams, jiems nebereikės mokėti mokesčių už asmeninių daiktų įsivežimą. Vyriausybė trečiadienį svarstys Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyvą atleisti į Lietuvą dirbti atvykstančius asmenis nuo muitų ir importo PVM mokesčio asmeniniam daiktams perkelti. Šie pakeitimai ypač aktualūs į Lietuvą persikeliančioms ar tai padaryti dar svarstančioms Baltarusijos bendrovėms.

„Tai dar vienas žingsnis, kaip pritraukti daugiau investicijų ir talentų į šalį, o kartu padėti į Lietuvą persikeliančiam Baltarusijos verslui. Norime sudaryti kuo patogesnes ir liberalesnes sąlygas Lietuvoje investuojančioms įmonėms bei padėti joms sutaupyti persikėlimo sąnaudų dalį“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Šiuo metu mokesčių už įvežamus asmeninius daiktus gali nemokėti tik asmenys, jau turintys leidimą gyventi Lietuvoje arba pateikiantys vienkartinę banko ar draudimo įstaigos garantiją, kurią asmenims iš Baltarusijos dažnu atveju gauti sudėtinga.

„Tai dar vienas žingsnis, kaip pritraukti daugiau investicijų ir talentų į šalį, o kartu padėti į Lietuvą persikeliančiam Baltarusijos verslui.

Vyriausybei pritarus, savo asmeninę nuosavybę įsivežti nemokėdami muito ir importo PVM mokesčių galės iš trečiųjų šalių į Lietuvą dirbti atvykstantys asmenys pagal supaprastintą nacionalinių vizų išdavimo tvarką. Muitinės pareigūnams kartu su nacionaline daugkartine viza reikės pateikti darbo sutartį su Lietuvoje investavusia įmone.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija savo interneto svetainėje skelbs sąrašą įmonių, su kuriomis yra sudarytos investicijų sutartys, taip pat sąraše bus nurodomos ir šių juridinių asmenų grupės įmonės, su kuriomis pasirašytą darbo sutartį fizinis asmuo gali pateikti muitinės įstaigai.

Seimas š. m. birželio pradžioje priėmė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotą vadinamąjį darbuotojų relokacijos įstatymų paketą, kuris atveria paprastesnes sąlygas investuotojams iš trečiųjų šalių perkelti savo darbuotojus ir jų šeimų narius.

Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, šiuo metu 42 Baltarusijos įmonės jau yra pradėjusios persikėlimo procesą, o 43 svarsto perkelti savo veiklą į Lietuvą.

Nuo pernai rugpjūčio, kai Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai prieš autoritarinį režimą, į Lietuvą persikėlė ne viena tos šalies ar jos verslininkų įkurta įmonė. Tarp jų – baltarusių įkurta JAV IT milžinė „Epam Systems”, populiaraus žaidimo „World of Tanks“ kūrėja „Wargaming”, moterų sveikatos programėlę kurianti „Flo Health“, programinės įrangos bendrovės „Coherent Solutions“ ir „Godel Technologies“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių