Pereiti į pagrindinį turinį

Tyrimas: šešėlis stipraus alkoholio rinkoje didėja

2017-12-28 09:25

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) analitikai skaičiuoja, kad gerėjant ekonominei padėčiai bendras šešėlinės rinkos mastas mažėja, tačiau stipriųjų alkoholinių gėrimų rinkoje šešėlis auga dėl padidėjusių akcizų.

T. Lukšio / BFL nuotr.

„Akcizinių prekių rinkoje fiksuojame priešingas tendencijas nei kitose srityse. Ekonomika auga ir žmonių pajamos didėja, dėl to bendras šešėlinės ekonomikos lygis Lietuvoje mažėja ir šiemet sudaro apie ketvirtadalį bendrojo vidaus produkto. Alkoholio rinkoje šešėlis, priešingai, pagyvėjo“, – spaudos konferencijoje sakė LLRI viceprezidentas Vytautas Žukauskas. 

LLRI skaičiavimais, šiemet stipriųjų alkoholinių gėrimų rinkoje šešėlis sudarė 24 proc., kai 2015 metais jo dalis siekė 22 proc. visos rinkos. Tuo metu bendras ekonomikos šešėlio dydis, 2015 metais siekęs 26 proc., šiemet sumažėjo iki 24 procentų.

„Kai legalus alkoholis tampa brangesnis, žmonės ieško alternatyvų. Viena iš jų – šešėlis, kita – legalus įsigijimas iš kaimyninių šalių. Prognozės išsipildė – stipriai padidėjus apmokestinimui Lietuvoje, vis daugiau žmonių pirkdami legalų alkoholį mokesčius sumoka ne Lietuvoje, o kaimyninėse šalyse“, – tvirtino V. Žukauskas.

Pasak jo, nuo kitų metų pradžios įsigaliosiantys alkoholio pardavimo laiko ir pirkėjų amžiaus apribojimai neturės didelės įtakos šešėliui.

„Šešėliui didžiausią įtaką daro kainos. Galima šnekėti ir apie kitus apribojimus. Jeigu tau yra apribotas laikas ir amžius, tai galbūt tu ieškosi kitų priemonių, bet tai gali turėti minimalų poveikį“, – prognozavo V. Žukauskas.

Anot LLRI prezidento Žilvino Šilėno, nuo kitų metų įsigaliosiantis visiškas alkoholio reklamos ribojimas taip pat neturės įtakos šešėlio augimui.

„Jau dabar buvo didžiuliai reklamos apribojimai. Kadangi jau ir taip smarkiai buvo apribota, tai didelio pokyčio nematyčiau“, – sakė Ž. Šilėnas.

Pasak jo, norint, kad stipriųjų alkoholinių gėrimų šešėlinė rinka sparčiai neaugtų, Vyriausybė ir Seimas alkoholio akcizus ateityje turėtų didintų nuosaikiai.

Iki šiol akcizai buvo didinami palaipsniui, tačiau „valstiečių“ daugumos Seimas nusprendė, kad būtina kovoti su alkoholizmu ir gerokai padidino akcizus. Nuo kovo pradžios akcizai labiausiai išaugo alui ir vynui – iki 112 proc., o etilo alkoholiui – apie 23 procentais.

LLRI užsakymu tyrimų bendrovės RAIT atliktas gyventojų nuomonių tyrimas taip pat parodė, kad šiemet ūgtelėjo šešėlinės rinkos pateisinimas. Nelegalaus alkoholio prekybą 2017 metais pateisino 16 proc. gyventojų, kai 2015 metų jų buvo 15 procentų. Krito ir nelegalų alkoholį visiškai nepateisinančių žmonių dalis - ji per dvejus metus sumenko nuo 55 proc. iki 45 procentų.

Atlikdama bendros šešėlinės ekonomikos mastą LLRI naudojo Statistikos departamento duomenis, o skaičiuojant spiritinių gėrimų šešėlinę rinką buvo naudojami RAIT, „Spinter tyrimų“ ir „Ekonominių konsultacijų ir tyrimų“ atliktų tyrimų duomenys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų