A. Udalcovas rėžė: Lietuva neturi jokių galimybių pastatyti savo AE

  • Teksto dydis:

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas pareiškė, kad Lietuva neturi jokių galimybių pastatyti savo atominę elektrinę, o Baltarusijos branduolinės jėgainės statyba šiuos Lietuvos planus daro beprasmiškais. Be to, Astravo AE projektą finansuojančios Rusijos diplomatas kartoja, jog Baltarusija siūlo pirkti jos elektrą ir Lietuvai, tačiau pastaroji dėl politinių motyvų atsisako.

„Lietuva kol kas neskelbia apie savo planus statyti atominę elektrinę. Nors, mano požiūriu, jokių galimybių ji tam ir neturi - nei techninių, nei finansinių. Baltarusijos AE realizavimas padarys šiuos planus beprasmiškais“, - interviu agentūrai „Interfax“ sakė A.Udalcovas.

Jis pakartojo nuolatinius Baltarusijos atstovų aiškinimus, jog šalis atsako į visus Lietuvos pusės klausimus dėl Astravo AE, tačiau Vilnius šią problemą politizuoja - esą Lietuvai nereikalingi atsakymai, o ji tenori sustabdyti AE statybą.

„Koks kompromisas? Tai, kad Baltarusijos atominė bus pastatyta, nekelia abejonių. Minskas pasirengęs bendradarbiauti ir suteikti paaiškinimus“, - sakė A.Udalcovas, paklaustas, ar šalys gali rasti kompromisą.

Jis pakartojo, kad Lietuva galės pirkti Astravo AE gaminamą elektrą - Baltarusija jai siūlo tokią galimybę, tačiau Lietuva dėl politinių motyvų aiškina, jog ji nepirks šios „nešvarios“ elektros  ir kviečia tokios pat pozicijos laikytis savo kaimynus.

„Ir galiausiai Europos Sąjunga šiuo metu Vilniaus yra aktyviai apdorojama, kad ji užimtų griežtą poziciją Baltarusijos AE atžvilgiu“, - kalbėjo Rusijos ambasadorius.

Lietuva birželį per konsultacijas pasiūlė Baltarusijai stabdyti Astravo AE statybas, kol nėra atlikti šios jėgainės streso testai ir kiti Tatenos tiriamieji darbai. Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys tuomet teigė, kad Lietuva paprašė, jog Tatenos aikštelės vertinimo komisijos apsilankymo metu ir atliekant streso testus būtų pakviesti ir Lietuvos ekspertai.

Lietuvos ir Baltarusijos atstovai nesutarimus aiškinosi po to, kai Espo įgyvendinimo komitetas valstybėms pasiūlė iki liepos pabaigos komitetui pranešti apie padarytą pažangą, derinant pozicijas dėl Astravo AE.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Lietuva kartu su Latvija ir Estija bei Lenkija planavo statyti Visagino atominę elektrinę, tačiau po 2012 metų referendumo, kuriame Lietuvos žmonės nepritarė projektui, jis buvo sustabdytas. Projekto strategine investuotoja buvo pasirinkta Japonijos korporacija „Hitachi“.

Energetikos ministras Rokas Masiulis yra sakęs, jog diskusijos dėl Visagino AE projekto likimo bus tęsiamos, paaiškėjus, kaip elektros linijos į Lenkiją ir į Švediją veikia šalies elektros rinką, kokia bus Švedijos pozicija dėl senųjų AE uždarymo, taip pat Lenkijos pozicija dėl galimybės prisidėti prie AE statybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaiza

Zaiza portretas
Ne burliokui sprest ka mes galim, o ko ne... :D

nigga

nigga portretas
o tai kur tas Visaginas ir kiek nutoles nuo Baltarusijos sienos? Blmb debilai i save pasiziurekit patys palei siena turejot ir nauja dar svaigot pastatyt tai ko jie negali kas jiem gali nurodinet kur statyt ka nesuprantu

tai

tai portretas
Kad mums jos ir dykai nereikia, tai parodė referendumas. Šalies gyventojų valios būtina paisyti be jokių išvedžiojimų.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių