Už energijos taupymą – 50 tūkst. eurų prizas?

  • Teksto dydis:

Turto bankas skelbia, kad jų valdomose įstaigose tarnautojai spalį sunaudojo keturis kartus mažiau šilumos negu pernai tuo pačiu metu. Taip pat 9 proc. mažiau elektros energijos negu pernai tokiu pat metu.

Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Turto banko generaliniu direktoriumi Mindaugu Sinkevičiumi.

– Kaip sekėsi taupyti?

– Spalio mėnesį yra sutaupyta apie 10 proc. elektros energijos ir tai yra geras rezultatas.

– Vyriausybė įpareigojo suvartojimą sumažinti 20 proc. suvartojamos elektros energijos per artimiausius dvejus metus. Kaip sekasi siekti šių rezultatų?

– Tendencija yra gera, kadangi visos energijos suvartojimą reikia sumažinti 20 proc. per dvejus metus. Mes matome, kad elektros energijos per du mėnesius vidutiniškai suvartota apie 15 proc. mažiau, šilumos suvartojama net keliais kartais mažiau. Spalio mėnesio negalime vertinti kaip atskaitos taško, nes jis buvo šildymo sezono pradžia. Ir paros temperatūra buvo skirtinga nei pernai. Lapkritis galbūt ir bus pirmasis mėnesis, kai matysime, kaip sekasi siekti užsibrėžtų tikslų, kadangi turėsime pilną tiek šildymo, tiek elektros suvartojimo mėnesį.

– Gal jau pastebėjote, kurios įstaigos elektros ir šilumos sutaupo daugiausiai?

– Šilumos energijos daugiausiai sutaupė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tačiau dar nereikia daryti gilių įžvalgų, nes SAM pastatas šildymo sezoną tikriausiai pradėjo labai vėlai, todėl ir pokytis yra didžiausias lyginant su praėjusiais metais. Elektros daugiausiai taupo Ligonių kasų pastatas Vilniuje, Energetikos ministerijos, Žemės ūkio ministerijos pastatai. Atsirado du nauji pastatai, kurie padarė ženklų pokytį – Švietimo ministerijos ir Teisingumo ministerijos pastatai, taip pat Užimtumo tarnybos pastatas Vilniuje, Sodros pastatas. Ir naujų atsiranda, ir senieji išlaiko taupymo tempą.

– Kokie taupymo būdai yra veiksmingiausi?

– Tie patys, ką mes darome namuose – naudoti kuo mažiau buitinių prietaisų arba naudoti juos tik tada, kai reikia ir kiek reikia, nenaudoti apšvietimo, jeigu nereikia. Institucijos mažiau naudojasi liftais, daugiau vaikšto pėsčiomis, jeigu tik yra galimybės. Nesinaudoja vėdinimo sistemomis, jas atsijungia. Visas priemones palaikau, kurios veda į taupymą, kurios sutartos kolektyve.

– Klaipėdos valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba spalį sutaupė net 81 proc. elektros. Kaip taupė ši tarnyba?

– Manau, kad ji naudojo tas pačias įprastas priemones. Iš kitos pusės, taupoma, jeigu darbuotojai arba institucija susimažina plotą. Galbūt jie turėjo ploto, kurį nusprendė nebenaudoti. Taip pat galbūt atsisakė naudoti tam tikras inžinerines sistemas, pavyzdžiui, vėdinimo. Rekuperacinės sistemos elektrai yra labai imlios. Taip pat dar viena priemonė – darbas iš namų. Jeigu darbuotojai dirbo daugiau dienų iš namų negu praėjusiais metais, tai jau taupymas.

– Dirbant iš namų sąnaudos perkeliamos ant darbuotojų pečių, tiesa?

– Iš dalies – taip, tačiau Energetikos ministerijos skaičiavimai rodo, kad nevažiavimas į darbą irgi yra taupymas. Dalis sąnaudų perkeliama ant namų ūkio pečių, bet ir sutaupoma, nes žmogus nevyksta į darbą, nekainuoja kelionė, paprastesnis maitinimasis. Bet kokiu atveju – darbas iš namų sukelia taupymą.

– Kai kurios įstaigos taupyti atsisako, pavyzdžiui, Šiaulių savivaldybė paskaičiavo, kad per savaitę sutaupė vos 214 eurų. Šiauliuose yra ir jūsų valdomų įmonių ir jų rezultatai yra gerokai geresni, tiesa?

– Šiek tiek apginsiu ir Šiaulių savivaldybę, nes ji atsisakė nuotolinio darbo. Jie taupo kitomis priemonėmis. Pati organizacija turi apsispręsti, kaip geriausia, ar pritaikyti visą priemonių paketą, ar ne. Mūsų pastatuose Šiauliuose sekasi ganėtinai gerai, taupome apie 15 proc. lyginant su praėjusiais metais. Tai rodo, kad darbuotojai yra įsitraukę, o institucijos supranta, kaip svarbu yra sutaupyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar skatinate taupymą kokiu nors prizu?

– Tam tikrose kategorijose esame numatę prizą toms institucijoms, kurios sutaupys daugiausiai elektros energijos per tris mėnesius. Jeigu ši priemonė pasiteisins, galbūt ir pratęsime, bet mūsų tikslas – kad tai taptų įpročiu. Prizas yra 50 tūkst. eurų, kurie bus investuoti į tų darbuotojų patalpas, kurie prie taupymo prisidės labiausiai.

– Ar nėra žiūrima į atsinaujinančius resursus?

– Turto bankas skatina dirbti dviem kryptimis – elgesio pokyčiuose: taupyti, nenaudoti energijos, jeigu jos nereikia bei taip pat investuojame į mūsų valdomų pastatų tam tikras inžinerines sistemas, tiek į apšvietimo, kad jos būtų kuo labiau efektyvesnės, tiek į šildymo sistemų pakeitimus. Pokyčius planuojama padaryti per dvejus metus, investuoti ženklią pinigų sumą ir efektyvumą pasiekti daug greičiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linas

Linas portretas
Direktoriau, o ar paskaičiavote kiek kainuoja elektra kai visą dieną žmogus dirba iš namų? Ar paskaičiavote kiek kainuoja IT įrenginių nusidėvėjimas? Įvertinote ar žmogus turi sąlygas dirbti iš namų? Aiškina mat, kad nekainuoja kelionė, paprastesnis maitinimas. Namuose nereikia maitintis, ar ką? Tą patį maistą žmogus atsineša iš namų į darbą. O kelionės tai tarkime autobusu, nusiperka mėnesio bilietą, kuris kiek mačiau kainuoja Vilniuje 29 eurai ir važinėja kiek jam reikia. Žmogus bet kokiu atveju jį pirks, į parduotuvę ar dar kur vis tiek reikia nuvažiuoti. Teisiniu požiūriu yra neteisėta darbuotoją varyti į nuotolinį darbą, tam, kad įmonė sutaupytų darbuotojų sąskaitą. Turėtų čia išaiškinimą pateikti KT.

senis

senis portretas
kaip ten bebūtu visos valstybinės įstaigos sėdi ant mokesčių mokėtoju pečių o taip pat ir elektros tinklai visas ju turtas yra visos lietuvos žmonių.

Baikite

Baikite portretas
diskredituoti taupymo savoka! Taupymas yra kaupimas,kada turi atliekama pinigu suma ir "dedi i kojine". O kai truksta,nes neturi is ko - yra skurdas,ubagavimas,nepriteklius. Tiesig,gyvenimo kokybes krachas,o ne joks taupymas!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių