Užimtumo tarnyba: išryškėjo nekvalifikuotos darbo jėgos perteklius

Mažėjantis darbingo amžiaus gyventojų skaičius ir lėtėjantis ekonomikos augimas lėmė užimtų asmenų skaičiaus mažėjimą visose ekonominės veiklos srityse, išskyrus statybos sektorių, skelbia Užimtumo tarnyba leidinyje „2019 m. I–III ketv. darbo rinkos tendencijos“.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2019 m. trečiąjį ketvirtį užimti buvo 1378,1 tūkst. šalies gyventojų (tai 26,8 tūkst. gyventojų mažiau, palyginti su 2018 m. trečiuoju ketvirčiu).

Per devynis šių metų mėnesius trys iš penkių laisvų darbo vietų buvo įregistruotos paslaugų sektoriuje, kas ketvirta – pramonėje.

Darbo rinkoje paklausiausi buvo pardavėjai, virėjai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai.

Pasak Užimtumo tarnybos pranešimo, didžiausias įsidarbinimo galimybes, atsižvelgiant į registruojamų darbo vietų skaičių specialistams, turėjo reklamos ir rinkodaros specialistai, sandėliavimo tarnybos tarnautojai, administravimo ir vykdomieji sekretoriai, apskaitos ir buhalterijos tarnautojai, paštininkai, jaunesnieji socialiniai darbuotojai, ikimokyklinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojai, buhalteriai ir statybos vadovai.

Darbdaviai per tris metų ketvirčius iš viso įregistravo 179,9 tūkst. darbo pasiūlymų, per tą patį laikotarpį į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius kreipėsi 195,5 tūkst. darbo neturinčių asmenų.

Kaip teigia Užimtumo tarnyba, analizuojant darbo pasiūlymų ir darbo ieškančiųjų charakteristikas išryškėja darbo jėgos pasiūlos ir paklausos neatitikimo problema – nekvalifikuotos darbo jėgos perteklius ir kvalifikuotos trūkumas.

Kas trečias registruotas darbo ieškantis žmogus neturi profesinio pasirengimo, todėl sunku įsitvirtinti darbo rinkoje. Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas sprendžiamas organizuojant asmenų perkvalifikavimą (6,3 tūkst. asmenų rinkosi profesinį mokymą) ir pasitelkiant darbo jėgą iš trečiųjų šalių.

2019 m. pirmąjį pusmetį dirbti į Lietuvą atvyko 6,9 tūkst. užsieniečių.

Šių metų spalio 1 d. buvo užregistruota 25 tūkst. darbo neturinčių 16–29 metų jaunuolių, palyginti su praėjusių metų to paties laikotarpio duomenimis, jaunų bedarbių skaičius iš esmės nepakito. Jauni žmonės naudojasi paramos mokymuisi galimybe įgyti įvairių kategorijų transporto priemonių vairuotojo, apskaitininko, kirpėjo, krautuvų vairuotojo ir žiniatinklio programuotojo  profesijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių