V. Baltraitienė: dėl iššvaistytų milijonų žemės reforma nebus stabdoma

  • Teksto dydis:

Paaiškėjus milijoninės vertės machinacijoms žemėtvarkos srityje, žemės reformos Lietuvoje stabdyti nenumatoma, o pažeidimus aiškinsis prokurorai. Žemės ūkio ministrė sako, kad sustabdžius darbus, nukentėtų 10 tūkst. žmonių.

2012 metais tuometinė Nacionalinės žemės tarnybos vadovybė pasirašė 36,8 mln. eurų vertės žemėtvarkos sutarčių, nors tam buvo numatyta tik 8,7 mln. eurų.

„Ar sutartys teisingai, ar ne sudarytos, vyksta tyrimas. Dviem savaitėms buvo sustabdyta viskas (darbai - BNS), kol išsiaiškinome, o vėliau pratęsėme, atsižvelgę į viešąjį interesą. Nes jeigu mes būtume nutraukę visiškai šių sutarčių vykdymą, tai mes pirmiausia būtume atsidūrę teisme, nes šiuo atveju rangovo negali kaltinti. Tokią sutartį pasirašė Nacionalinė žemės tarnyba ir nekontroliavo, mokėjo pinigus. Aišku, stabdytume žemės reformą, nukentėtų 10 tūkst. mūsų piliečių“, - šią savaitę teigė Virginija Baltraitienė.

Anot jos, ministerija kreipėsi į prokuratūrą, tačiau kol kas atsakymo negavo.

„Jau tada buvo aišku, kad per mažai bus tų 30 mln. litų (8,68 mln. eurų - BNS), kad reikės žymiai daugiau tų pinigų. Jeigu būtų normaliai pasirašytos tos sutartys, būtų įvardinti pinigai, tai manau, tos problemos šiandien nebūtų. Jeigu matosi, kad laimėjus konkursą, yra žymiai didesnė suma, tai tas konkursas arba turėjo būti nutrauktas, arba pasibaigus pinigams, turėtų būti perkamos papildomos paslaugos“, - sakė ministrė.

Tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė kalbėjo, jog iki šiol atlikta darbų už 14,48 mln. eurų, dar reikės sumokėti 5,79 mln. eurų už jau pradėtus darbus - taigi, iš viso tarnyba bus sumokėjusi 20,27 mln. eurų.

„Šiuo metu yra vykdomi ir baigiami tik jau prieš sutarčių nutraukimą pradėti darbai. Naujų darbų mes nesame pradėję“, - teigė D.Gineikaitė.

Pasak jos, 90 proc. užsakymų buvo laimėjusi valstybės įmonė Valstybės žemės fondas.

Nacionalinė žemės tarnyba prieš kelerius metus paskelbė konkursą parengti žemėtvarkos projektus ir jiems prilyginamų žemės sklypų planus. Pasikeitus tarnybos vadovybei ir pradėjus patikrinimus, kilo abejonių dėl konkurso skaidrumo, todėl buvo kreiptasi į VPT. Vėliau tarnyba iš dalies sustabdė pirkimus ir paskelbė naują konkursą.

Jo sąlygose yra saugiklių, kurie turėtų užtikrinti mažesnę matininkų kainodarą: nustatyta maksimali darbų apimtis ir kaina pagal vidutines rinkos vertes. Be to, dukart sumažintas pasiūlymo galiojimo užtikrinimo garantas: nuo 2 iki 1 proc. pasiūlymo kainos, o jos įvykdymo garantas - nuo 4 iki 2 proc. sutarties kainos, pranešė ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ministrė:

Ministrė: portretas
kas tas milijonas?Buvo ar nebuvo, koks skirtumas?

Vykis

Vykis portretas
O uz issvaistyma kas nors bus pasodintas su konfiskacija ar mokesciu moketojai ir vel padengs milijonines vagystes?

NA NA

NA  NA portretas
todėl ir pirmaujam pagal korupciją , Europoje ______vieni iššvaistė , niekas nesėdo ,atėjo kiti ima pavyzdį iš buvusių , toliau švaisto saviems ,taip ir gyvenam ,vieni lobsta ,kiti trupinius graibo , treti ieško teisybės Europoje ,,,,,,sėkmės ,tas ,kuris turėdamas galimybę sutrukdyti nusikaltimą , to nepadaro _____prie jo prisideda {seneka },,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių