Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: šildymo lengvata gali būti įtvirtinta visam laikui

Premjeras Saulius Skvernelis sako neatmetantis galimybės, kad peržiūrėjus visas mokesčių lengvatas centralizuotam šilumos tiekimui gali būti nustatytas mažesnis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas, tačiau sako, kad jokie sprendimai kol kas nepriimti.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

„Jeigu ji atsiras, tai ji bus įtvirtinta ir nekintama, arba jos nebus“, - žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras, paklaustas, apie siūlymą pratęsti PVM lengvatą šildymui. Jo teigimu, pratęsinėti lengvatą kas metus nėra prasminga.

S.Skvernelio teigimu, Vyriausybė šiuo metu „eina į finišo tiesiąją“, ruošdama kompleksines mokesčių pertvarkas.

Ministras pirmininkas sakė, kad dėl šildymo bus ieškoma socialiai teisingiausio sprendimo, kaip paremti žmones, kuriems šildymas yra didelė našta. Premjeras pridūrė, kad „šiandien laikosi tos pozicijos, kuri buvo išsakyta Vyriausybės“. Iki šiol Vyriausybė pasisakė prieš lengvatos pratęsimą.

„Reikia dar kartą vertinti kiek ji (lengvata) socialiai teisinga, efektyvi, kiek ji skatina daugiabučių atsinaujinimą, kiek ji skatina taupyti, kiek ji socialiai teisinga, kad mes remiame ir dideles pajamas gaunančius žmones“, - teigė S.Skvernelis.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui  nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Grupė konservatorių neseniai įregistravo įstatymo pataisas, pagal kurias lengvata būtų pratęsta dar trejiems metams. Naujasis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas siūlo visam laikui nustatyti lengvatinį tarifą.

Kritikai sako, kad PVM lengvata   šildymui  nėra socialiai teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tuo metu lengvatos automatiškai negauna visi tie, kurie nesinaudoja centrinio šildymo sistema, nepriklausomai nuo jų pajamų. Vyriausybė pasisako už tai, kad   šildymo  išlaidos būtų kompensuojamos tik mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Lengvatos šalininkai sako, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad šilumos tiekimas daugiabučiams vis dar yra brangus ir neefektyvus, o ne perkelti šią naštą ant vartotojų pečių. Jie teigia, kad panaikinus lengvatą socialinės paramos gavėjais taptų šimtai tūkstančių gyventojų, tai būtų biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala pašalpų gavėjais paverstų daugiabučių gyventojams.

Beveik pusšimtis Seimo narių siūlo dėl PVM lengvatos apsispręsti skubos tvarka. Šis klausimas turėtų būti įtrauktas į kitos savaitės plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Kompensacijas gautų daugiau šeimų?

Jei pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui, kaip yra numatę valdantieji, nuo birželio bus panaikinta, kompensacijos būtų mokamos šeimoms, kurių išlaidos šildymui sieks 15 proc., o ne 20 proc. visų pajamų. Tam trečiadienį pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Tačiau jeigu savivaldybės turės lėšų, ši riba galėtų būti nuleista iki 10 proc. jų pajamų. Ši nuostata nebūtų privaloma, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija abejoja, ar savivaldybės nuleis kartelę.

Jeigu Seimas tokiai tvarkai pritars, kompensacijos būtų skaičiuojamos, iš šeimos pajamų atėmus valstybės remiamas pajamas, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus. Valdžia turi planų šį dydį didinti iki 129 eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis komitete aiškino, kad kompensacijų kartelę nuleidus iki 10-14 proc., valstybės biudžete tam papildomai reikėtų 21 mln. eurų, o jeigu 15 proc. – 14,3 mln. eurų. 

Ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina informavo, kad šią kartelę nuleidus iki 10 proc., kompensacijas gautų 257 tūkst. asmenų, iki 15 proc. - apie 200 tūkst.

S.Kulpina taip pat pranešė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį kompensacijas gavo apie 92 tūkst. žmonių, o išmokos siekė apie 17 mln. eurų.

„Augant pajamoms kompensacijų gavėjų mažėja“, - sakė ji.

V. Pranckietis: lengvata šildymui turėtų likti

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad PVM lengvatos šildymui nereikėtų panaikinti. Anot jo, lengvatos panaikinimo nauda yra menka, todėl būtų galima šio klausimo neliesti.

„Aš būčiau už poziciją, kad nereikėtų didinti to PVM, nes tai būtų per daug vandens judinimo“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė V.Pranckietis.

Jis tikina, kad tai neprieštarauja Vyriausybės, kuri siūlo lengvatą naikinti, pozicijai, mat tai yra jo asmeninė nuomonė.

„Aš ne prieš Vyriausybės pozicija, jūs klausiate mano asmeninės pozicijos ir aš asmeninę sakau, pažiūrėjęs į skaičius, kad galėtų būti ir tokie sprendimai. (...) Asmeninė nuomonė, kad 400 tūkst. žmonių gal nereikėtų jaudinti dėl tos lengvatos“, - aiškino Seimo pirmininkas.

Jis tikina, kad PVM padidinimo nuo 9 proc. iki 21 proc. šildymui nauda yra menka, todėl įskaičiavus kompensacijas, kurias už šildymą reiktų mokėti mažiausiai uždirbantiems, jam kyla abejonių, ar apskritai verta liesti lengvatą.

„Žinote, skaičiavimai gali būti dvejopi. Virš 400 tūkst. žmonių gauna tą paslaugą su tokia lengvata. Kada suskaičiuojame, kiek reikia pinigų kompensacijoms ir kiek gautume papildomai, padidinus PVM, irgi gaunasi tas balansas ne nulinis, šiek tiek su pliusu, bet jis nėra teigiamas. Tada reikia pradėti galvoti, ar mums reikia judinti tiek daug vandens, ar galime mažiau judinti, nes tai paslauga, kurios žmogus negali pasirinkti iš kito tiekėjo“, - tikino V.Pranckietis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų