Pereiti į pagrindinį turinį

V. Ušackas: ES ir Rusijos santykiai neturi užstrigti dėl nesutarimų

2013-10-08 08:39
BNS inf.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / A.Ufarto/BFL nuotr.

Europos Komisijos atstovybės Rusijoje vadovas Vygaudas Ušackas interviu Rusijos laikraščiui "Komersant" pareiškė, jog Europos Sąjunga (ES) ir Rusija privalo plėtoti tarpusavio bendradarbiavimą, o ne "užstrigti" dėl nesutarimų.

"Reikia sąžiningai pripažinti, kad kai kur mūsų nuomonės skiriasi. Tačiau užstrigti dėl nesutarimų nederėtų - geriau žvelgti į bendrą vaizdą. Jis toks, kad ES nuoširdžiai stengiasi kurti ilgalaikius ir visapusius santykius su Rusija. Mes tikime mūsų visuomenių ir ekonomikų integracijos galimybe, vadovaudamiesi mūsų pasiūlymais Rusijai", - sakė V.Ušackas.

Jis išvardijo keturias ES ir Rusijos bendradarbiavimo kryptis: ekonomika ir energetika, švietimas, teisės viršenybė, užsienio politika ir saugumas.

"Kai kur pasiekta ženklių rezultatų, tačiau nesutarimų dar yra, įskaitant rūpinimąsi žmogaus teisėmis ir laisvėmis Rusijoje. (...) Svarbiausia, kad judėtume pirmyn, vadovaudamiesi pasitikėjimu ir abipuse pagarba. Ypač tada, kai tai liečia tarptautinius įsipareigojimus - tarkim, įsipareigojimus Pasaulio prekybos organizacijai, tarptautinei muitinės konvencijai TIR/CARNET, taip pat pagarbą mūsų kaimynų teisei rinktis, su kuo jiems suartėti", - pabrėžė EK atstovybės Rusijoje vadovas.

"Rytų partnerystę mes vertiname ne kaip žaidimą, kurį gali laimėti tik vienas. Prisiminkim 2009-uosius, kai ši programa buvo kuriama, - tuomet pasiūlymas jungtis prie jos buvo pateiktas ir Rusijai. Rusija dėl aiškių priežasčių - labai didelė ir įtakinga šalis - šį siūlymą atmetė. Rusija dalyvavimą partnerystės programoje siekė pakeisti atskiru dvišalių santykių mechanizmu, ir mes įsiklausėme į pageidavimą, sukurdami "ES ir Rusijos strateginės partnerystės" kelią", - pridūrė V.Ušackas.

Komentuodamas Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičius pareiškimą, kad Lietuva galėtų, bet neketina užblokuoti susisiekimą sausuma su Kaliningrado sritimi, V.Ušackas sakė: "Jei aš teisingai supratau Lietuvos URM vadovo žodžius, jis tik kalbėjo, kad Lietuva galėtų tai padaryti, tačiau pabrėžė, jog neketina taip pasielgti".

"Taip, jis tai pasakė. Tačiau jo žodžius reikėtų traktuoti atsižvelgiant į sudėtingą padėtį Lietuvos ir Rusijos pasienyje. Aš turiu omenyje trikdžių prekybai kūrimą, ir tai yra nepriimtina", - pabrėžė V.Ušackas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų