V. Ušackas: V. Putino konstituciniai pakeitimai turės įtakos investuotojams

Kai kurie Rusijoje realizuoti ketinami konstituciniai pakeitimai gali turėti įtakos užsienio investuotojams ir esamiems ekonominiams partneriams, sako ilgametis diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Komentuodamas pastarąją savaitę prezidento Vladimiro Putino deklaruotus pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus Rusijos vyriausybė taptų atskaitinga ne prezidentui, o parlamentui, dabartinis įmonės „Avia Solutions Group“ direktorių tarybos narys teigė manąs, kad tokiu būdu siekiama atitraukti žmones nuo valstybėje esančių ekonominių problemų.

Kartu V. Ušackas atkreipė dėmesį, kad esama ir kitų V. Putino siūlymų, kurie, jo teigimu, keltų grėsmę atbaidyti tiek tarptautinius investuotojus, tiek ekonominius partnerius Rusijoje.

„Jis pasiūlė, kad būtų padaryti pakeitimai Konstitucijoje ir įtvirtinta, jog Rusijos teisė turėtų viršenybę tarptautinės teisės atžvilgiu. Tai turės poveikį tiek žmogaus teisių apsaugai, tiek opozicijai. Bijau, kad tai gali turėti poveikį ir užsienio investuotojams bei ekonominiams partneriams Rusijoje“, – „Žinių radijui“ sakė V. Ušackas, pabrėždamas, kad įgyvendinus šį pasiūlymą ginčų sprendimas atsidurtų jos teisėtvarkos prerogatyvoje.

„Išaugs daugiau rizikų, nes tada nebegalėsime pasikliauti tarptautiniais arbitražais, tarptautiniais teismais nes viskas bus palikta Rusijos teisėtvarkos ir jurisprudencijos kompetencijai“, – paaiškino jis.

Rusijos prezidentas V. Putinas pastarąjį trečiadienį pasiūlė konstitucijos pakeitimus, kuriuos įgyvendinus vyriausybė taptų atskaitinga ne prezidentui, o parlamentui. Tokiu atveju Dūma skirtų premjerą ir jo kabinetą. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką tai daro šalies prezidentas.

V . Putinui paskelbus Konstitucijos reformų paketą, apie atsistatydinimą pranešė D. Medvedevas ir jo vyriausybė.

Prezidentas V. Putinas trečiadienį į ministro pirmininko pareigas pasiūlė 53 metų M. Mišustiną, o kitą dieną - pasirašė dekretą, kuriuo jis paskirtas Rusijos ministru pirmininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Tau tai tikrai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių