Vaiko priežiūros išmokų negauna apie 10 proc. tėvų

„Sodros“ mokamų vaiko iki dvejų metų priežiūros išmokų Lietuvoje negauna maždaug 10 proc. tėvų.

Dalis jų išmokų negauna, nes studijuoja, neturi būtino darbo ir mokesčių mokėjimo stažo, dirba užsienyje arba su verslo liudijimu, o kai kurie jos atsisako patys, sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė.

„Tai tikrai nedidelis procentas – nepilnai 10 proc.“, – BNS sakė ministerijos Socialinio draudimo grupės atstovė Donata Telišauskaitė-Čekanavičė.

Jos teigimu, gali būti, kad daugiausia vaiko priežiūros išmokų negauna dirbantieji su verslo liudijimais, pavyzdžiui, kirpėjos, grožio specialistės, fotografai: „Tokių žmonių tikrai nemažai“. 

Gali būti, kad tėvai nenori imti išmokos, nes dabar pirmais vaiko auginimo metais išmoka mažinama, jeigu tėvai pasirenka dirbti.

Ji taip pat pabrėžė, kad planuojantys susilaukti vaikų verslo liudijimų turėtojai pakeičia veiklos formą – tampa savarankiškai dirbančiais ir susimokėję mokesčius gauna išmokas. Bet pasitaiko atvejų, kada tėvai visai atsisako išmokos.  

„Gali būti, kad tėvai nenori imti išmokos, nes dabar pirmais vaiko auginimo metais išmoka mažinama, jeigu tėvai pasirenka dirbti. Vienetai, bet yra ir tokių atvejų“, – aiškino ministerijos atstovė.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 metais Lietuvoje gimė 25144 vaikai, o išmokų gavėjų buvo 21,1 tūkst., 2021 metais – atitinkamai 23,3 tūkst. ir 20,5 tūkst.

Užpernai specialią vaiko priežiūros išmoką gavo 555 besimokantys ar studijuojantys tėvai, o pernai – 659. 2020 metais vaikų susilaukė 109 paaugliai, o 2021 metais – 98. 

Su verslo liudijimais dirbantys žmonės dabar „Sodrai“ nemoka motinystės socialinio draudimo įmokų, todėl susilaukę vaikų jie negauna vaiko priežiūros išmokos. Išmoką gauna savarankiškai dirbantys, mažųjų bendrijų nariai, individualių įmonių savininkai, nes jie moka įmokas.

Šios išmokos mokamos, jeigu per pastaruosius 24 mėnesius buvo dirbta bent 12 mėnesių. 


Šiame straipsnyje: Sodravaiko priežiūraišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių