Valstybės skola rekordiškai išaugo: deficitas bus didesnis nei per praėjusią krizę

Valstybės kontrolė, kaip nepriklausoma fiskalinė institucija, projektuoja, kad valdžios sektoriaus deficitas 2020 m. sudarys 10,9 proc. BVP, 2021 m. – 4,0 proc. BVP. Numatoma, kad visų valdžios sektoriaus subsektorių biudžetai 2020 m. bus deficitiniai. Numatomas ekonomikos nuosmukis Lietuvoje įspėja apie būtinybę vykdyti ekonomikos augimą skatinančią fiskalinę politiką.

Tikėtina, kad iki COVID-19 sukelto ekonomikos nuosmukio buvusi pakankamai stabili valdžios sektoriaus skola, Fiskalinės institucijos vertinimu, 2020 m. pasieks 50 proc. BVP lygį ir artės prie 60 proc. BVP Mastrichto skolos kriterijaus.

„Reikšmingai išaugus valdžios sektoriaus skolai, būtina numatyti jos mažinimo ateityje kryptį. Norime pabrėžti, kad, esant išskirtinėms aplinkybėms, pareiga vykdyti skaidrų, apdairų ir į ilgalaikę perspektyvą orientuotą viešųjų finansų valdymą išlieka. Taigi ir šiuo metu valdžios sektoriaus išlaidas svarbu nukreipti į tas sritis, kurios šalies ekonominei raidai suteiks didžiausią naudą tiek ateinančiais mėnesiais, tiek ilguoju laikotarpiu“, – teigia Biudžeto politikos stebėsenos departamento vyriausioji specialistė Agnė Kazlauskaitė.

Ataskaitoje taip pat atlikta Baltijos šalių ekonomikos skatinimo planų lyginamoji analizė, kurioje stebima, kad skolos didėjimo rodikliai, atsižvelgiant į BVP smukimą ir valdžios sektoriaus deficitus, yra panašūs: šalių skolos didėja daugiau nei 10 proc. p. BVP, valdžios sektoriaus deficitai siekia apie 10 proc. BVP. Ekonomikos skatinimo planai sudaro apie 5–7 proc. šalių BVP.

Fiskalinės institucijos parengtoje Lietuvos stabilumo 2020 m. programos vertinimo ataskaitoje pažymima, kad, nors 2019 m. Lietuvos ekonomika augo sparčiau, nei tikėtasi, fiskaliniuose rezervuose sukaupta lėšų suma buvo 8,6 proc. mažesnė, negu planuota, ir siekė 2,0 proc. BVP. Taip pat nebuvo laikytasi perteklinio valdžios sektoriaus taisyklės ir ne visi valdžios sektoriui priskiriami biudžetai buvo vykdomi laikantis fiskalinės drausmės taisyklių. Valdžios sektoriaus skola 2019 m. pabaigoje sudarė 36,3 proc. BVP.

Lietuvos stabilumo 2020 m. programos vertinimas atliktas pagal vertinimo metu aktualų Finansų ministerijos pateiktą 2-ąjį ekonominės raidos scenarijų, pagal kurį daroma prielaida, kad bendrasis vidaus produktas 2020 m. susitrauks 7,3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikas

Nikas portretas
Nusiraminkit jus del tu skolu bukagalviai, kiekviena valdzia butu ta pati dariusi sioje situacijoje, nes neturejo kito pasirinkimo - turejo megdzioti visa pasauli, vykdyti idiotiskus ES nurodymus, jei to butu nedare butu iki rinkimu neisgyvene, toks ir yra sio viruso reklamines kompanijos tikslas. Is tikro visos pasaulio valstybes yra beviltiskai pasiskolinusios ir nuo didele ar maza ta skola nei jums, nei mums gyvenimas nepasikeis. Dabartiniame pasaulyje svarbiausia ne skolos dydis, o skolu reitingas, t.y. skolina tau ar ne ir kokiomis salygomis, visa tik statistiniai skaiciukai, paprastam zmogui nieko neitakojantys, tik manipuliaciju ir pagasdinimo priemone. JAV daugiausiai prasiskolinus, bet turi auksciausia reitinga, toliau skolinasi ir skolinsis, o jei bus gresme reitingui dar atspausdins pingu ir bus OK.

Rupūžės gandragalviai

Rupūžės gandragalviai  portretas
Velniai juos nujotų. Mums paskolintus, mūsų visų pinigus taško savo rinkiminei kampanijai – pensininkų papirkinėjimui, skolų grąžinimą palikdami mums ir mūsų vaikams.

Baba

Baba portretas
COVID-19 sukeltas ekonomikos nuosmukis? Ar tikrai? O 2008 irgi COVID krize sukele:)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių